logo
19/03
24/02
19/02
26/01
31/12
09/12
01/12
06/11
04/11
24/10
20/10
11/09
04/08
10/07
2 ...

Юрій Кміть: Є прямий зв’язок між активізацією російської резидентури та нерідкими антиукраїнськими випадами від урядових та політичних кіл країн Заходу

18-04-2020 17:5811542

Юрій Кміть: Є прямий зв’язок між активізацією російської резидентури та нерідкими антиукраїнськими випадами від урядових та політичних кіл країн Заходу

У сучасному світі інформаційні війни є ефективніші від традиційних методів ведення бойових дій. Якщо ворог захопив уми людей, то загарбати їх землю це лише справа часу. Тому ефективне протистояння дезінформації, фейкам, маніпуляціям – це сьогодні завдання не лише влади, а й самих громадян. Співрозмовником Leopolis.news є керівник громадської організації «Західний інформаційний фронт» Юрій Кміть. Саме ця геошка пробує розповідати мешканцям Львівщини правду про російські інформаційні спецоперації не лише в Україні, а й у світі.

Пане Юрію, розкажіть, як з’явилась ідея створення самої громадської організації та інформаційного ресурсу «Західний інформаційний фронт»?

Ідея створення інформаційно-аналітичного порталу виникла 5 років тому у тривожному 2015 році. Мета проста і зрозуміла: висвітлення інформаційних провокацій, виявлення агентів та мереж впливу Кремля, протидія дезінформаційним російським «спецопераціям».

Тоді мені довелось неодноразово зустрічатись із знайомими, які вже пройшли Антитерористичну операцію. Багато хто скаржився на те, що у війні із Кремлем нам постійно чогось бракує. Від матеріального забезпечення наших військових до інформаційної підтримки діяльності українських силових відомств, що протистояли російському агресору. Наші військові та правоохоронці постійно стикались із тим фактом, що місцеве населення було фактично «зазомбовано» російською пропагандою, і замість подяки за звільнення чергового міста на сході, наші військові отримували половину міста потенційних зрадників, які готові були корегувати вогонь російських бойовиків по місцях розташування наших військ.

Мої знайомі, які після демобілізації повернулись в рідні міста, були шоковані тим, як російська пропаганда впливає і на західну частину нашої країни. Тільки тут  дезінформація заходила в Україну із Заходу, так би мовити, із  західного фронту. Тобто з європейських країн, в яких Кремль також активно працював над тим, щоб Україна не могла досягнути консенсусу із західними сусідами. Росія активно розпалювала протистояння на міжнаціональному, міжрелігійному та міжконфесійному рівнях, роз’ятрювала старі рани на історичному фронті. Здавалось навіть виважені та розсудливі люди в Галичині, начитавшись російської дезінформації, готові вже були йти бити поляків, угорців чи німців.

Були впевнені, що ось-ось почнеться реституція майна на користь  чи то поляків, чи то євреїв. Запевняли, що навіть у моєму рідному Самборі польські націоналісти вдягнені у футболки з надписами польської Армії Крайової, побили літнього чоловіка із вигуками   «Львув наш!». Одним словом, російська пропаганда фактично «перемігши розум» українців в Криму та на сході України, активно розпочала «промивання мізків» населенню європейських країн, активно налаштовуючи їх політикум та суспільство проти  «бандерівсько-фашистської хунти», якою зображувалась Україна.  Експерти давно побачили прямий зв’язок між активізацією російської резидентури та нерідкими антиукраїнськими випадами від урядових та політичних кіл Польщі, Словаччини, Угорщини, які за дивними обставинами повністю співпадали із кремлівськими методичками чи сигналами.

Мені приходилося немало роз’яснювати багатьом знайомим, що це цілеспрямована  російська пропаганда, це прояви інформаційних операцій у затяжній гібридній війні, яку проти нас веде Росія. Так виникла ідея інформаційного громадського спротиву цим процесам, щоб матеріалізувати знання та досвід набутий в АТО, розробити систему відслідковування та попередження інформаційних  операцій , аналізу та прогнозування російських  сценаріїв ведення гібридної війни з метою публічного попередження та висвітлення на спеціалізованому аналітичному порталі. «Попереджений - значить захищений», говорили древні філософи. Цього року восени ми будемо відзначати вже четверту річницю від заснування проекту, і я змушений  констатувати, що Кремль ні на йоту не послабив дезінформаційні лещата, у які затиснув Україну та Європу.

На фото: З Генконсулом Польщі Елізою Дзвонкевич

Цілком логічне питання: хто підтримав вашу нематеріальну ідею матеріально?

Так, в нас специфічний напрямок, який є із галузі національної безпеки і мав би фінансуватися державою. Але так як держава в нас «де - факто» це насамперед  український народ, волонтери, добровольці, а потім вже бюрократична машина. Тому почали як завжди, із власної кишені. На початку власного існування нам довелось стикнутись із тим, що європейські фонди не підтримували молоді проекти, зазвичай фінансуючи вже існуючі та знані організації із грантовою історією.

Практика обох українських революцій показала, що львівський середній та малий бізнес завжди патріотично налаштований. Мені вдалось зібрати певне коло осіб із моїх знайомих, з числа бізнесменів Львівщини, які підтримали проект. Насамперед, велику матеріальну підтримку надав тодішній  директор фірми «Еко-Оптіма» Максим Козицький, до якого я вже раніше  звертався із колегами із військових підрозділів за спонсорською допомогою. До нас приєднався Віталій Ковтун, власник ріелторської фірми «Дуоком», співзасновник кількох ГО та засновник щонайменше двох благодійних фондів. Тривалий час проект підтримує Олег Николишин – генеральний директор, співвласник мережі аптек «D.S.», добре відомий благочинністю та меценатством у багатьох проектах. Саме соціально активний бізнес, який був свідомий того, що держава не справлялась із викликами  у протистоянні російському агресору. Тим, більше як, я згадав вище, Максим Козицький безпосередньо мав тоді можливість поспілкуватись із військовими, які воювали на сході, та особисто відчути потребу підтримки  антиросійському  спротиву. Оскільки було зрозуміло, що крім переданих особисто Максимом Козицьким нашим прикордонникам обладнання та спеціально виготовлених броньованих автомобілів Україна потребувала захисту й на інформаційному фронті.

А чому назвали проєкт саме «Західний інформаційний фронт», хто був автором назви?

Назва була особисто запропонована мною, як один із варіантів під час створення громадської організації. А коли я із колегами розпочав готувати статутні документи, то ще більше переконалися у правильності обраного напрямку. Тому наші статутні завдання передбачають «громадське розслідування», «громадське слідство» та інші цікаві моменти, які в змозі  створити інформаційну протидію  «бойовим  гібридним» операціям зі сторони ворогів держави і не тільки російських. До слова, реєстрацію  проходили довго, статут вичитували два місяці, поки згодилися, що це законно. Врешті колеги підтримали мої погляди і ГО отримало назву «Західний інформаційний фронт».

А «західним» ми стали тому, що мали намір зосередитись саме на західному векторі протистояння із Кремлем, адже на той час вже існувало ряд проектів, які працювали проти Кремля на східному та південному напрямках, я маю на увазі викривали пропаганду Росії на окупованому Донбасі та в Криму. Головою наглядової ради було обрано Максима Козицького, як особу, яка найбільше фінансово доклалась до створення громадської організації та створення інформаційного порталу. Також окремі меценати стали членами наглядової ради ГО, але одразу ж було прийнято рішення про те, що організація буде політично нейтральною, а наглядова рада не матиме прямого впливу на редакційну політику інформаційно-аналітичного порталу. А редакційна політика буде формуватися виключно у відповідності до завдань, які було визначено у статуті організації.

За ці неповні п’ять роки існування організації, зважаючи на специфіку діяльності ЗІФу, чи довелось Вам відчути на собі особисто тиск чи погрози з боку проросійських сил?

Як на мене, то погрози судовими позовами та фізичною розправою з боку адептів «русского міра» є тим лакмусовим папірцем, який чітко вказує на те, що твоя робота дійсно стає поперек горла кремлівським пропагандистам. Для прикладу політична партія «Розумна сила» погрожувала судовими позовами та вимагали зняти матеріали, які свідчили про підготовку антиукраїнської провокації у Києві. Партія згодом опинилась під пильним наглядом СБУ, а щодо антиукраїнської діяльності її очільника Олександра Соловйова, який у 2019 навіть балотувався на пост Президента України із програмою, у якій були положення, спрямовані на порушення суверенітету і територіальної цілісності України, можна багато чого взнати на порталі «Миротворець».

Після публікації циклу матеріалів про путінських маріонеток, які називають себе «байкерами» («Нічні вовки») нам не лише надходили письмові звернення, а безперестанку телефонували з Москви, із Санкт-Петербургу «адвокати» із вимогами зняти матеріали, бо «буде погано». Особливо насолили ми «польським  вовкам», адже їх очільник особисто мені погрожував «чеченськими друзями», натякав на те, що моїй родині «буде не солодко». Тоді довелось навіть звернутись до тодішнього Генерального консула РП у місті Львові Рафала Вольського за допомогою, адже погрози йшли від громадянина Польщі. До речі, від спілкування із його наступницею Елізою Дзвонкєвіч в мене також склались дуже приємні враження та сформувались хороші відносини.

Насправді велику роль в ефективній протидії Кремлю відіграють двосторонні контакти із закордонними колегами. Для прикладу завдяки підтримці словацьких колег, нам вдалось привернути ще більшу увагу до згаданих вище поплічників Кремля «нічних вовків» у Словаччині. Завдяки тісним та дружнім контактам із польськими колегами вдалось фактично заблокувати спорудження у Польщі проросійськими активістами «меморіалу Червоній Армії» на території недіючого лемківського кладовища. Бо крім того, що ми намагаємось інформаційно дискредитувати проросійських активістів у суміжних країнах, хочемо максимально у практичній площині зашкодити їх деструктивній діяльності.

Натомість, доволі важко іноземним колегам пояснити, як українці на п’ятому  році війни і надалі обирають у парламент російських агентів впливу. Для прикладу, діючий депутат Верховної Ради та кум Путіна Віктор Медведчук, відкрито поширював низькопробну кремлівську дезінформацію про «фейкову резолюцію» Радбезу ООН щодо нібито намірів Польщі «вимагати у Ради Безпеки ООН визнати події на Волині геноцидом».

Які плани на майбутнє має «Західний інформаційний фронт»?  

Планів насправді було багато, проте актуальна епідеміологічна ситуація у світі дещо їх скорегувала, чи правильніше сказати відтермінувала. Маючи успішний досвід проведення низки медійних тренінгів за підтримки Львівської обласної адміністрації у минулому,  плануємо продовжити подібну практику після того, як буде подолано пандемію COVID-19 та стане можливим проведення такого роду заходів. Також плануємо провести круглий стіл, із залученням іноземних експертів, на якому обговорити питання роботи Кремля з розколу осередків української громади за межами України, їх використання в інтересах Росії, та шляхів подолання цього актуального тренду. Також спільно із польськими та словацькими колегами сподіваємось підготувати ряд матеріалів про використанням Кремлем релігійної (конфесійної) тематики проти України, адже зрозуміло, що проросійські священнослужителі є вагомим чинником, що впливає на формування образу України за її межами.

На фото: З головою Польсько-української господарчої палати Яцеком Пєхотою

Водночас потрібно розуміти, що ми як неприбуткова організація залежні від фінансування діяльності наших експертів та журналістів меценатами. Натомість реальна ситуація у бізнес-сфері України не одна з найкращих, враховуючи обмеження та втрати прибутків. Проте будемо намагатись працювати надалі активно і продуктивно, не порушуючи карантинні вимоги.

Принагідно хочу ще раз подякувати всім тим, завдяки кому мені та колегам вдалось реалізувати ідею створення та роботи інформаційно-аналітичного порталу «Західний інформаційний фронт». І хоча, на час перебування Максима Козицького на посаді очільника Львівської обласної адміністрації, нам довелось звільнити його від виконання функцій Голови наглядової ради «Західного інформаційного фронту», впевнений, що обертів ми не збавлятимемо.

Принагідно, вітаю усіх з прийдешнім Великоднем, закликаю всіх святкувати відповідально та не порушувати карантин!  Здоров’я усім та миру!

Розмовляв Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news.