logo
26/04
2 ...

Тисячі сезонних робітників зможуть виїхати з України, ми не забороняємо – Пристайко

02-05-2020 11:409068

Тисячі сезонних робітників зможуть виїхати з України, ми не забороняємо – Пристайко

В уряді очікують, що з України найближчим часом за кордон виїдуть кілька тисяч сезонних працівників. Для них українські перевізники організують чартерні рейси.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Урядовий офіс з європейської та євроатлантичної інтеграції за дорученням Прем'єр-міністра України проводить активну роботу з координації організованого виїзду сезонних працівників з України на роботу за кордон. Ці заходи є частиною загального процесу пом'якшення карантинних обмежень, які поступово запроваджуються Урядом. 

«Уряд, звісно, розраховує на тих українців, які останнім часом працювали за кордоном, на їх допомогу в розбудові країни. Ми свідомі того, що запропонувати найбільш активній частині цієї робочої сили європейський рівень зарплат ми наразі не можемо, але і штучні перепони не будемо створювати. Наше завдання надати цьому процесу максимальну організованість», – коментує Вадим Пристайко, Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Урядовець додав, що координація процесу передбачає низку важливих обставин, які мають бути враховані роботодавцями в інших країнах для запрошення сезонних працівників з України.

«Ми бачимо це наступним чином: по можливості, централізоване звернення урядів тих країн, які зацікавлені в праці наших громадян. Ми очікуємо також гарантованого офіційного працевлаштування не менше трьох місяців, що приїзд і від'їзд цих груп буде максимально скоординований і організований, можливо чартерними рейсами. Обсервація та інші необхідні заходи медичної безпеки будуть забезпечені як в країні, куди приїжджають наші робітники, так і при поверненні їх в Україну. Також ми очікуємо належний рівень соціального страхування, в першу чергу медичного та гідний рівень утримання та заробітної плати. Ми розраховуємо, що цей процес буде максимально прозорим, спокійним, без зайвих бюрократичних перепон. Можливо будемо використовувати сучасні цифрові технології», підкреслив Вадим Пристайко.

Віце-прем'єр-міністр зазначив, що уже ведуться активні консультації з міжнародними партнерами, перевізниками, в першу чергу авіалініями, з метою належної координації цих питань.

«Сподіваюся, що з наступного тижня цей процес уже буде організований та ми зможемо комунікувати з тими зацікавленими групами, асоціаціями і просто працівниками, які хочуть виїхати на роботу», – відзначив Вадим Пристайко.

Leopolis.news