logo
17/04
19/03
24/02
19/02
26/01
31/12
09/12
01/12
06/11
04/11
24/10
20/10
11/09
04/08
2 ...

Максим Козицький: «Час адміністрацій вже відходить в минуле»

07-09-2020 18:269278

Максим Козицький: «Час адміністрацій вже відходить в минуле»

Громадяни, надзвичайні ситуації, селектори, величезна кількість завдань, що приходять і в той же момент потребують вирішення – одномоментно та позачергово... Все це і багато чого іншого з'явилося у житті Максима Козицького, коли він очолив Львівську обласну державну адміністрацію. Більше у розмові з Дмитром Посипанком.

Кава з головою Львівської Обласної державної адміністрації.

Максиме, вітаю!

Привіт!

Часто вдається зараз отак спокійно посидіти, попити кави, порозмовляти про життя?

Відверто кажучи, набагато менше, ніж рік тому.

Настільки сильно змінилося життя після бізнесу? Ви починали з бізнесу. Ви успішний бізнесмен. Пів року тому очолили Львівську ОДА. Наскільки сильно відрізняється робота в бізнесі від роботи в органі державної влади?

У бізнесі ти сам плануєш свій день, ставиш завдання, часові рамки. А в голови ОДА дуже багато речей, які неможливо запланувати наперед. Це і звернення громадян, і надзвичайні ситуації, і селектори, і спілкування з людьми. Дуже багато таких завдань, які треба вирішити і одномоментно, і позачергово.

Облдержадміністрація – це орган влади, який незрозумілий для людей, до якого чимало громадян досить негативно ставляться. Чи можна так зробити, щоб цей орган влади був настільки ж успішним, як і ваш бізнес?

Це питання в двох площинах. Перш за все, люди не до кінця розуміють повноваження адміністрації і з будь-яким болем, горем своїм ідуть в адміністрацію. І це зрозуміло, адже для них це адміністрація з тими повноваженнями, які були колись. На жаль, зараз повноваження доволі обмежені і часто ті питання, з якими люди приходять, вирішуються місцевими органами влади. Але люди цього просто не знають і це треба їм пояснювати. А щодо ефективності адміністрації, то ми, в свою чергу, намагаємося зробити процеси відкритими та зрозумілими людям. Перш за все, намагаємося пояснити, що в наших повноваженнях. І з другої сторони, пояснити, що справді можна працювати відкрито і багато процесів можна зробити зовсім іншими. Тим ми і займаємося. Для цього треба підійти на повну і до оновлення колективу та тих людей, які там працюють. Тому що багато з них вже пережили п’ятого, десятого голову ОДА. І вони працюють так, як працювали, але час змінюється, ситуація змінюється. Хочеться, щоб люди працювали на результат кожен на своєму місці. І щоб люди відкрито показували, що в наших повноваженнях і, що ми можемо зробити.

Люди часто засиджуються на одному місці і не дають працювати самій установі. Чи є в планах змінити підходи до управління цією командою, або тією, яка вже буде новою?

Звичайно, так. Якщо ми хочемо, а я цього дійсно хочу, щоб адміністрація працювала ефективно, треба відпрацювати самі процеси. І ми розуміємо, що час адміністрації вже відходить в минуле. Треба передавати повноваження на виконкоми обласних рад. І ми зі своєї сторони намагаємося зробити структуру адміністрації такою, відпрацювати всі процеси, щоб можна було передати функції виконавчої влади на виконком, і виконкоми могли справлятися з поставленими завданнями.

Чи ви вже почали реформування, чи це десь в найближчих планах є?

Ми почали реформування. Почали з самих процесів, з людей. Я поміняв, мабуть, половину ключових департаментів, розподілив завдання між заступниками, чітко виставляємо часові рамки на виконання кожного процесу і працюємо на результат.

На вашу думку, коли люди зможуть відчути перші результати того, що облдержадміністрація працює по-новому? Що це орган влади європейських стандартів, європейського зразка, що це установа, яка зрозуміла будь-якому пересічному громадянину?

Я сподівався, що через півроку люди вже відчули якісь зміни. Ми справді стали прозорими, справді стали по-іншому відноситися до тендерних процедур. І це можна побачити по наших сайтах, по статистиці. Але людям треба зрозуміти повноваження. І ми намагаємося доносити наші повноваження і відповідальність.

Ви півроку як голова облдержадміністрації, трохи пізніше ви очолили обласний осередок партії «Слуга народу». Ось ця така подвійна посада вона заважає чи, навпаки, допомагає в роботі? На що більше часу доводиться звертати?

На даний момент 100% часу все-таки витрачаю на роботу в облдержадміністрації. Це справді основна і єдина робота, яка дає можливість донести людям, що ми можемо зробити і змінити для держави і для Львівщини.

Наближення місцевих виборів заважає роботі, політизує весь процес чи, навпаки, додає вам більше драйву?

Львівщина взагалі дуже заполітизована. Кожне питання, яке розглядається сесією, доволі заполітизоване. І більшість політичних сил, не зважаючи на наближення виборів, і так займалися політизацією. Як на мене, перед осінню було затишшя, але напевно восени почнеться більш виражена політизація. Але з другої сторони, це прискорення процесів. Я люблю боротьбу і мені дуже приємно, коли переді мною нові виклики. Я готовий за них братися.

Напевне, ви любите перемагати в цій боротьбі?

Так, люблю перемагати!

Бренд «Слуга народу» на Львівщинні достатньо неоднозначно сприймається, а напевно навіть вороже сприймається. І це питання навіть не стільки бренду «Слуга народу», скільки роботи інших політичних сил. Як будете доносити мешканцям Львівщини, що «Слуга народу» – це не проросійська партія, не реваншистська партія, що це партія людей, яка йде на вибори, щоб щось змінити?

Я недавно був в Прилбичах, на річниці митрополита Андрея Шептицького, і владика сказав, що першим слугою народу на Львівщині був митрополит Андрей. Справжній Мойсей і слуга народу. Після цього я зовсім по-іншому подививсся на назву самої партії. Але з іншого боку, мірятися на Львівщині, хто є більший патріот, хто більше любить землю – це точно неправильно. Люди, які тут живуть з діда-прадіда, стільки сил, крові, енергії віддали за цю державу, що вважаю, що треба об’єднатися і, пам’ятаючи це, робити кожен на своєму місці те, що потрібно для своєї рідної землі. І виходити не з того, хто що в Києві зробив, а хто що зробив на своєму місці для того, щоб можна було вчити дітей, в школах у Львові та Львівській області, а не возити їх закордон. Навчатися в університетах і отримувати якісну освіту, працювати на підприємствах, які тут знаходяться і отримувати при цьому достойну зарплату і мати якісну медицину. Якщо кожен над тим буде працювати, то ми і знімемо питання політизації і чітко побачимо – що і президент на своєму місці робить усе для того, щоб ми жили краще. За ті пів року я відверто не одержав жодного сигналу: хто має перемогти в якому конкурсі, хто в якому тендері, з ким я маю підписати контракт. І я відчуваю на своїй посаді свободу вибору і свободу дій. Я можу дивитися в очі людям і чітко казати, що в мене немає завдань ніяких, окрім тих, щоб допомогти людям збудувати щасливе життя.

Ви відчуваєте підтримку президента у вашій щоденній діяльності?

Я чітко розумію, що якщо я роблю все відповідно до закону і для блага людей, то я знаю ще людину, до якої я можу підійти і сказати, що це було зроблено. І жодним чином ніхто не поміняє це рішення. Це дуже важливо. Ця підтримка нагорі зводиться до того, що: «Максим, працюй відповідно до закону і на благо людей. А все решта не має значення».

Якось так вже склалося, що Львівщина і Львів постійно звикли бути в опозиції. Яка би влада не була, Львівщина завжди себе позиціонує як опозиція. Якщо б після місцевих виборів 25 жовтня тут вдалося побудувати систему влади на місцях так, що вона співпрацює з Києвом, з президентом, з урядом, ситуація могла б покращитися чи ні? Львівщина, Львів відчули б, що державний бюджет почав їм допомагати?

Дмитре, я ніколи до цього не був в політиці та облдержадміністрації, але я от дивлюся на статистичні дані. На цей рік – більше п’яти мільярдів на дороги Львівщини. В нас були митні експерименти, суперфінансування, і жодного року не було такої суми грошей. Ми майже 30 років будуємо північну об’їзну Львова. До практичних кроків коли ми приступили?

Якщо не помиляюся, то цього року.

Провалля біля Стебника – проблемі чотири роки. Об’їзна на Трускавець, – коли виділені гроші? – цього року. Приймальні відділення основних дев’яти лікарень для створення сучасної медичної мережі невідкладної допомоги, коли виділені гроші? – цього року. Є дуже багато прикладів, які показують, що справді президент не політизує процеси. Він робить речі, які багато хто до нього обіцяв, і це справді були важливі проблеми, але ніхто їх не вирішував. Тому що завдання було зовсім інше. Так само як з польськими кредитами дорожньої інфраструктури на прикордонні – в 2017 році підписано, але там переможці польські підрядники і їм не давали працювати. Цього року розблокували ці речі, завдяки уряду та президентові, і першу дорогу вже почали робити. Є дуже багато моментів, які просто люди не до кінця, напевно, бачать і не приділяють уваги. Але ті проблеми, які не вирішувалися – вони вирішуються. І вирішуються не завдяки тому, хто на якому місці знаходиться, а завдяки тому, що справді держава почала працювати для того, щоб вирішувати проблеми, а не давати можливість закривати певні питання.

Я вам можу насправді побажати тільки успіху в цьому, побажати успіху на виборах, бо, я так розумію, ви будете брати в них участь. І сподіваюся на те, що така розмова за кавою стане традиційною, що ми зможемо поговорити про те, що відбувається на Львівщині і як вирішуються проблеми мешканців Львівщини, львів’ян, за допомогою вашої участі, участі вашої команди і політичної сили.

Дуже дякую, я відкритий до спілкування і готовий обговорювати будь-яку тематику.

Розмову вів Дмитро Посипанко