logo
19/03
24/02
19/02
26/01
31/12
09/12
01/12
06/11
04/11
24/10
20/10
11/09
04/08
10/07
2 ...

Петро Адамик: Розвиток Львова більше не буде залежати тільки від однієї людини

17-12-2020 11:4211838

Петро Адамик: Розвиток Львова більше не буде залежати тільки від однієї людини

Петро Адамик – голова фракції «Європейська Солідарність» у Львівській міській раді, а також керівник Львівської міської організації партії «Європейська Солідарність». Співзасновник ГО «Гільдія рестораторів Львова», віце-президент Федерації регбі України, а також Президент Львівської регбійної команди «Сокіл». Займатись політичною діяльністю почав в 2004 р. перед Помаранчевою революцією після погроз підприємцям, що підтримували кандидата в Президенти України Віктора Ющенка з боку Податкової адміністрації.

У міській раді зосереджений на консолідації депутатського корпусу для прийняття рішень в інтересах міста та львів’ян. Ідеолог і співавтор ухвали про заборону забудови дитячих майданчиків. Опікується розвитком спортивної інфраструктури міста загалом і реконструкцією стадіону «Юність» зокрема. 

Після місцевих виборів вся країна опинилася в новій політичній реальності. Чи принесли ці вибори зміни у Львів?

Так, місцеві вибори продемонстрували, що партія влади «Слуга Народу» суттєво втратили підтримку виборців. Вони програли у всіх регіонах, де раніше були сильними, навіть у Кривому Розі. Також поразку на виборах отримали і ті партії, які були явними чи латентними союзниками «зелених». У Львові «Слуги Народу» не пройшли до міської ради, а «Самопоміч», з якої походить частина сьогоднішніх регіональних лідерів «слуг», також продемонструвала суттєво нижчий результат і, як підсумок, втратила більшість у міській раді. Водночас, у Львові, як і в інших найбільших містах країни, люди підтримали чинного міського голову. І хоч, я вважаю, що для розвитку міста Львову вкрай необхідна зміна влади, а кандидат від «Європейської Солідарності» Олег Синютка є справді фахівцем, який би зміг спрямувати місто у потрібному напрямку, однак виборці проголосували за стабільність. Я розумію людей, адже маючи в країні владу, яка ледь не щомісяця спричиняє нову кризу, як не економічну, то політичну, людям хочеться бути впевненими у завтрашньому дні, хоча б у своєму місті.  

Тобто у місті змін чекати не доводиться? 

Міський голова у Львові не змінився, однак в новій конфігурації міської ради він втратив можливість одноосібно диктувати свою політику, як це було останні 5 років.  

Ще 12 листопада представники «Європейської Солідарності», «Варти» та «Свободи» підписали «Меморандум про співпрацю депутатів у Раді Львівської ОТГ». Таке об’єднання проукраїнських політичних сил у Раді Львівської ОТГ відбулось вперше. До підписання Меморандуму запрошувались усі політичні сили, які увійшли до нового складу міської ради, однак не усі виявили готовність до співпраці. Відтак саме «Європейська Солідарність», «Варта» і «Свобода» формуватимуть більшість.   

Пріоритетними завданнями у Меморандумі передбачені: вирішення питання транспортного колапсу, проведення повного аудиту міської господарки, прийняття програми реструктуризації накопичених боргів, розвиток виробничого потенціалу, затвердження нового Генерального плану, припинення забудови міста, реалізація комплексних заходів з оновлення житлової інфраструктури, розв’язання проблем нестачі місць у школах та садочках, розширення програми будівництва житла для ветеранів АТО/ООС, розвитку міжнародної співпраці та української культури.

На Львів чекає 5 років конфлікту між мером і депутатами?  

Усе залежить від того наскільки міський голова налаштований працювати на користь міста. Чи він нарешті почне виконувати ті обіцянки, які дав на цих виборах, чи знову буде тільки обіцяти. За даними інтернет ресурсу «Слово і діло», який провів дослідження рівня виконання обіцянок усіх мерів обласних центрів, за минулу каденцію мер виконав лише 15% своєї передвиборчої програми. Це дуже мало і, сподіваюся, що з допомогою депутатів у мера буде виходити краще. 

Сьогодні головне завдання усіх депутатів Львівської міськради та міського голови – це запуск повноцінної роботи Львівської міської ради. Друге засідання першої сесії новообраної ради повинне зняти всі перепони для старту роботи нашого представницького органу. В умовах пандемії і економічної кризи ми не можемо працювати так, як це було у минулому році, коли міський голова не скликав сесію, а вирішував усі питання через виконком, який складається здебільшого із його заступників та інших чиновників. Нагадаю, що остання сесія проводилась ще на початку вересня, а до того аж у квітні. За цей час в громади накопичилась дуже багато питань, які потребують вирішення.

Міська рада повинна нормально працювати, провести ревізію органів виконавчої влади, а також вчасно прийняти збалансований бюджет. Для цього потрібно обрати секретаря ради, затвердити структуру комісій, а також регламент роботи. Без цих рішень робота Львівської міськради буде заблокована.

Андрій Садовий офіційно звернувся до фракції «Європейської Солідарності», щоб ми запропонували кандидатуру на посаду секретаря ради, тож ми сподіваємося, що він не  робитиме перепон і ми швидко розпочнемо роботу. 

Тим часом міський голова захворів на коронавірус. Процес лікування може тривати кілька тижнів. Як в таких умовах міська рада може розпочати роботу? Коли буде прийнятий бюджет міста?

Перш за все хотілося б побажати Андрію Садовому швидкого одужання. Коронавірус  – це підступна хвороба і як бачимо від неї ніхто не застрахований. Але в той же час, ми живемо в умовах коронавірусної пандемії ще з весни цього року і світ вчиться з цим жити. Онлайн проводяться зустрічі міністрів оборони та закордонних справ країн Євросоюзу, органів місцевого самоврядування. Наші діти, навіть ті які вчаться в молодшій школі, вже також навчилися проводити свої заняття онлайн. Тому не думаю, що для міського голови самоізоляція стане перешкодою для проведення сесії, тим більше, що для ЗМІ він знаходить час. 

В Україні вже теж були подібні випадки. Так, нещодавно мер Кременчука у Полтавській області перед сесією міськради теж захворів на коронавірус. Але він провів засідання через Zoom і депутати обрали комісії та провели повноцінне засідання міськради. Ми завжди говоримо, що Львів – це європейське місто, тому сподіваюся, що міський голова Львова теж прислухається до європейського досвіду і проведе сесію онлайн. Зрештою, ми ж не наш північний сусід, де без особистої присутності диктатора нічого не вирішується.  

Щодо бюджету, то керівники фракцій одностайно погодили створення двох тимчасових робочих груп: щодо роботи над проєктом бюджету Львова на 2021 рік та щодо роботи над проєктом регламенту Львівської міської ради. До складу груп увійшли депутати всіх фракцій, а також й працівники виконавчих органів Львівської міськради. 

Ми не можемо зволікати з прийняттям бюджету. Минулого року головний фінансовий документ міста приймався ще коли нічого не було відомо про коронавірус. Сьогодні, ми маємо ситуацію, коли через економічну кризу та карантини в міському бюджеті мільярдний дефіцит, суттєво зменшились надходження від туризму і ще дуже багато проблем, які потрібно врахувати в новому бюджеті. 

Яким тоді буде новий бюджет?

Напевне всі розуміють, що посткризовому році бюджет буде соціальноорієнтованим. У Львові нам потрібно захистити лікарів, допомогти підприємцям, забезпечити безперебійну роботу комунальних підприємств. В умовах, коли багато людей втратили прибутку і роботу ми, на жаль, не можемо планувати грандіозних інфраструктурних проектів чи навіть відкриття нових фонтанів. Передусім потрібно допомогти людям пережити ці складні часи. 

Ми працюємо над тим, щоб надавати коштом місцевого бюджету доплати лікарям, які працюють з хворими на Covid-19. Тому що наші сусіди, поляки, вже підготували законопроєкт, який спрощує працевлаштування нашого молодшого медичного персоналу та лікарів, і гарантують їм зарплати від 2 тисяч євро і вище. За такої ситуації країна реально матиме перетік кадрів, оскільки молодший персонал, який з ніг збивається, після тих 6-8 тисяч справді почне звільнятись. Україна за період з квітня до початку грудня вже втратила приблизно 5 тисяч медичних працівників. Це страшна статистика.

Тому в майбутньому бюджеті Львова,медицина буде серед пріоритетних напрямків. Кожен львів'янин має відчувати, що місто Львів його захищає, а тому йому не доведеться викладати такі дикі суми за лікування, які для переважної більшості наших мешканців є непідйомними сумами. Маємо це розуміти та маємо над цим працювати. Це наша спільна справа.

Міська рада ще не почала роботу, але вже кілька разів збирався виконком міськради. Які рішення вони приймають?

Ми проаналізуємо і зробимо ревізію усіх рішень виконкомів, які відбулися після виборів. І ці, що стосуються видачі містобудівних умов для нових забудов будемо оскаржувати. Адже відомо, що Андрій Садовий вже збирав аж чотири виконкоми, по два на тиждень, і на них мав намір приймати комерційні питання. При цьому на них він не головував, щоб зняти із себе відповідальність. 

Потрібно, нагадати, що ваші колеги журналісти порахували, що лише протягом двох років виконком Садового у Львові дозволив 130 будівництв, які порушують Генеральний план міста. А це понад 60% рішень на нове житлове будівництво. Цю хаотичну забудову потрібно припиняти. 

Виконком зараз може збиратись хіба для вирішення справді нагальних питань, а не тих, які мають задовольняти чиїсь приватні інтереси. І думаю, що всі рішення виконкому, які не будуть стосуватися підтримки медицини та економіки міста, будуть скасовані.

Публікацію підготовлено депутатами фракції «ЄС» у межах програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб і депутатів.

Розмовляла Юлія САВЕЙЧУК, для Leopolis.news