logo
19/03
24/02
19/02
26/01
31/12
09/12
01/12
06/11
04/11
24/10
20/10
11/09
04/08
10/07
2 ...

Юрій Скурчанський: Центр первинної медико-санітарної допомоги Східницької селищної ради створено

20-05-2021 12:179984

Юрій Скурчанський: Центр первинної медико-санітарної допомоги Східницької селищної ради створено
Фото: соцмережі

Серед новоутворених територіальних громад на Дрогобиччині Східницька, а також Меденицька громади належать до адміністративних утворень, які упродовж декількох місяців повинні з нуля створити відповідні адміністративні структури для надання мешканцям новоутворених громад соціально важливих послуг.

Одним із структурних підрозділів, що покликаний забезпечити надання соціально важливих послуг населенню Східницької громади у галузі медицини, є Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги Східницької селищної ради». Ми вирішили поспілкуватися із директором Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Східницької селищної ради» Юрієм Скурчанським.

Директор східницького КНП Юрій Скурчанський є відомим лікарем-фтизіатром. Закінчив Чернівецький державний медичний інститут та магістерське відділення Львівської політехніки за спеціальністю «Державне управління і адміністрування». Лікар-фтизіатр вищої категорії. Магістр організації та управління охорони здоров’я.

Починав свою лікарську діяльність в лікарні с. Грушів Дрогобицького району.  З 1991 року працював фтизіатром в Дрогобицькому протитуберкульозному диспансері, а з 1996 – головним лікарем цього лікувального закладу, який за часів керівництва доктора Скурчанського вважався одним із найкращих в Україні. Одружений. Має двох дорослих дітей та двох внуків.

Про минулі досягнення пан Юрій говорити не любить. Вважає своїм головним завданням налагодити роботу підприємства із надання первинної медичної допомоги для мешканців Східницької громади, законтрактуватися в НСЗУ, зробити для первинки ліцензію, – що, на його переконання, стане реальним, актуальним, ефективним і корисним досягненням роботи усієї громади.

Зараз директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Східницької селищної ради» Юрій Скурчанський об’їжджає територію громади і знайомиться із господарством, яке дісталося у спадок. Наша розмова відбулася після відвідин амбулаторії загальної практики сімейної медицини в с. Новий Кропивник.

Пане Юрію, поділіться враженнями від знайомства із амбулаторією загальної практики сімейної медицини в с. Новий Кропивник. Що можете сказати про стан цього лікувального закладу, який тривалий час мав статус окремої лікарні, що обслуговувала мешканців навколишніх сіл Дрогобицького району? Хотілося б також почути про матеріально-технічну базу фельдшерсько-акушерських пунктів у гірських селах, що увійшли у склад Східницької територіальної громади.

АЗПСМ в с. Новий Кропивник складає загалом позитивне враження, хоча і потребує деякого вдосконалення. Колектив фаховий і, думаю, при відповідному налаштуванні на роботу з НСЗУ, повинен повноцінно працювати. Новокропивницька лікарня працювала в часи бюджетного фінансування. Зараз умови фінансування змінені. Зміни передбачають застосування європейських підходів до фінансування, тобто – держава через Національну службу здоров’я України закуповує у медичного закладу медичну послугу. Поряд з цим сама держава визначає умови, характер і зміст медичної послуги, яку вона пропонує закупити в медичного закладу, а також одноосібно встановлює вартість цієї послуги. Таким чином є певний монополізм у стосунках держави і медичного закладу, і в більшості випадків цей монополізм не на користь медичних закладів. Умови для продажу державі медичної послуги Новокропивницькою лікарнею є настільки складні для самої лікарні, що роблять неможливим їхній продаж державі, і, відповідно, сама лікарня, як лікувальний заклад, в таких умовах не має шансу на існування. Щодо матеріально-технічної бази фельдшерсько-акушерських пунктів гірських сіл, що увійшли у склад Східницької територіальної громади, то треба визнати, що вона є дуже слабкою. Багато років через певний брак бюджетного фінансування ФАПи мали слабке матеріальне забезпечення, і, відповідно, матеріальна база фельдшерсько-акушерських пунктів у гірських селах є дуже бідною. Водночас хотілося б відзначити добросовісне і позитивне відношення працівників ФАПів до своїх пацієнтів. Проте у ситуації, що склалася, мусимо враховувати і той момент, що при існуючому порядку фінансування медичної галузі через НСЗУ, про ФАПи взагалі не згадується. Мала кількість мешканців, які заключають декларації з сімейними лікарями, невисока вартість однієї декларації, як і обмежені можливості їх укладення на одного лікаря, на мою думку, не дозволять утримувати ФАПи на тому рівні, як це було раніше. Питання ФАПів доведеться вирішувати. Можливо, депутати Східницької ОТГ погодяться утримувати їх за рахунок місцевого бюджету. Можливо, якісь ФАПи вдасться перебудувати під потреби первинної ланки надання допомоги населенню. Час покаже.

В останні місяці особливої гостроти набули питання, пов’язані із діяльністю Підбузької лікарні, яка має статус структурного підрозділу Дрогобицької районної лікарні. Чи знайомі Ви із лікувальною базою цього лікувального закладу? Наскільки обгрунтованими є претензії медиків та адміністрації цієї лікарні стати центром надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги мешканцям Східницької громади?

З лікувальною базою Підбузької лікарні познайомився в квітні 2021 року. І, знову ж таки, обмежене фінансування по залишковому принципу впродовж багатьох років привело до того, що оснащення лікарні в більшості старе і не відповідає сучасним вимогам. Для продовження свого існування ця лікарня потребує суттєвих капіталовкладень як в медичне обладнання, так і в господарську частину своєї діяльності, якщо для цього будуть можливості бюджету Східницької територіальної громади. Не думаю, що адміністрація лікарні має претензії стати центром надання вторинної медичної допомоги громади. Швидше, є бажання колективу лікарні та її керівництва продовжити надавати вторинну медичну допомогу на тому рівні, який був досі. Адже навколо Підбужа є немало сіл, мешканці яких так чи інакше потребують вторинної спеціалізованої медичної допомоги, а Дрогобич чи Борислав від них не дуже близько. Колектив фаховий, досвідчений, але потребує серйозної оптимізації. Якби адміністрація за останні два-три роки вела активнішу підготовчу роботу до співпраці з НСЗУ, зараз було б легше перейти на нові умови фінансування. А в сьогоднішній ситуації адміністрації лікарні треба активніше зайнятись підготовчими заходами, щоб колектив не втратив роботу, мешканці – місце отримання вторинної медичної допомоги. Конкретного результату можна досягнути лише при умові, якщо депутати Східницької ТГ погодяться профінансувати цілий комплекс недешевих заходів, які мали б бути втілені не сьогодні чи завтра, а за минулі 2-3 роки.

Особливість Східницької громади полягає у тому, що медичну допомогу мешканці отримували із трьох центрів: Борислава, Турківського та Дрогобицького районів. Чи вдалося вам знайти порозуміння із адміністраціями, яким раніше підпорядковувалася первинна ланка надання медичної допомоги населенню?

Поки що з державними адміністраціями порозуміння було, окрім Бориславської.  Влада Бориславської ОТГ відмовилась передати майновий комплекс Східницької амбулаторії, чим частково ускладнила і сповільнила процес запуску роботи Східницької «первинки». Адже постало питання приміщення для роботи медичного персоналу. Але влада Східницької громади це питання поступово вирішує. Надіюся, не так далеко той час, коли мешканці Східниці на прийом до сімейного лікаря підуть в більш сучасні, якісні та зручні приміщення.

Наскільки виправданим, на вашу думку, є створення у Східницькій громаді двох КНП, які, відповідно, будуть займатися надання мешканцям первинної та вторинної допомоги? Наскільки обгрунтованою є позиція медиків Підбузької лікарні, які домагаються створення у громаді одного КНП, що займатиметься наданням як первинної, так і вторинної медичної допомоги.

Думаю, що створення двох КНП які, відповідно, будуть займатися надання мешканцям первинної та вторинної допомоги, є виправданим і доцільним, оскільки фінансування від НСЗУ в 2021 році не передбачає використання фінансових ресурсів від первинки на вторинку і навпаки. На мою думку, існування медичних закладів первинки і вторинки повинно бути паралельним і не заважати один одному. В наш час є багато випадків, коли за рахунок первинки фінансувались штатні ресурси вторинки, що, на мою думку, є неправильним (і на думку НСЗУ  також.).  Адміністрація первинки повинна думати про розвиток первинки, рівно як і адміністрація вторинки повинна дбати за свою галузь медицини. Думаю, що позиція медиків Підбузької лікарні є недосконалою в частині домагання створення у громаді одного КНП, що займатиметься наданням як первинної, так і вторинної медичної допомоги. Мушу відзначити, що адміністративний персонал такого утворення повинен буде думати і працювати на 2 фронти, що буде не завжди об’єктивним, а в більшості випадків субєктивним і недосконалим. На мою думку, не потрібно створювати умов, коли спеціалісти вторинки матимуть можливість «жити» за рахунок спеціалістів первинки, рівно – так само і навпаки. Сьогоднішня ситуація є такою, що кадрова проблема суттєво відчувається і в Підбужі також, а існування під одним дахом первинки і вторинки приведе до певних зловживань з боку адміністрації, що в сьогоднішніх умовах є неприпустимим. Найкращим методом запобігання корупційним діям є метод виключення таких дій. Якби 2-3 роки назад адміністрація і колектив Підбузької лікарні не погодилися на об’єднання в один районний медичний конгломерат, то і би питання такого не стояло. За цей час як первинка, так і вторинка вдосконалили б свої ресурси, привели в порядок документацію, навчили б колектив задокументовувати свою роботу, – і підійшли би до співпраці з НСЗУ більш навченими, досконалими і з більшими можливостями заробляти в держави фінанси за надані медичні послуги. А так, на сьогоднішній день ситуація виглядає не дуже привабливо: медичні послуги по забезпеченню життя і здоров’я громадянам надаються, а правильно їх оформити, щоб отримати кошти від НСЗУ, лікарня не може. Та й можливості самої лікарні, у порівняні із попереднім періодом, коли вона мала статус самостійного лікувального закладу, є значно менші.

Відомо, що надання медичної допомоги в Україні фінансується Національною службою здоров’я. Коли, на Ваш погляд, східницька медицина зможе отримати окрему ліцензію НСЗУ на надання мешканцям громади первинної та вторинної (спеціалізованої) допомоги. Чи вдасться Вам до 1 липня 2021 року вирішити всі організаційні моменти, пов’язані із створенням окремого самостійного КНП із надання мешканцям Східницької громади первинної медичної допомоги?

Я особисто зараз займаюся підготовкою пакету документів для подання в МОЗ України для отримання ліцензії на медичну практику для первинної ланки медицини Східницької ОТГ. Це далеко не простий процес. В звичайних умовах при належному бюджетному фінансуванні в медичному закладі цим процесом активно займаються 5-7 працівників керівного складу протягом 2-3 місяців. Належним чином підготовлений пакет документів передається на розгляд в МОЗ, де вони можуть розглядатися ще 2-4 місяці. Лише після повного вивчення поданої документації та її повної відповідності вимогам Міністерства охорони здоров’я ліцензійний комітет приймає рішення. В нашій ситуації при належному сприянні як керівництва Східницької ТГ, так і депутатського корпусу Східницької селищної ради, будемо намагатися до кінця травня подати документи в МОЗ, та розраховувати на швидкий і позитивний  розгляд питання щодо отримання ліцензії на надання первинної медичної допомоги. Стосовно вторинної ланки, то в мене немає такої впевненості, оскільки протягом останнього місяця мої рекомендації щодо підготовки такої документації в Підбузькій лікарні не знаходять належного розуміння та підтримки. Будемо сподіватися на краще. Поряд з цим не забуваймо і про те, що повноцінна реалізація надання вторинної медичної допомоги на базі Підбузької лікарні потребує інтенсивного фінансового бюджетного втручання з боку депутатського корпусу Східницької ОТГ. Не завадила б і підтримка депутатів обласного рівня і вище. Стосовно того, чи вдасться  до 1 липня 2021 року вирішити всі організаційні моменти, пов’язані із створенням окремого самостійного КНП із надання мешканцям Східницької громади первинної медичної допомоги, скажу наступне:  КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги  Східницької селищної ради юридично вже створено. Запуск його в повноцінне фунціонування  залежить і від самих медиків, і від парамедичних державних структур. Думаю, за медиками затримки не буде.  Ще б допомогли небайдужі люди – і все буде гаразд.

Дякую!

Розмовляв Петро МАГУР, Інтернет-видання «Східницька громада»

Інтернет-видання «Східницька громада»