logo
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
14/12
08/12
2 ...

Суддя & адвокат: Безкомпромісне протиборство

03-06-2021 16:486984

Суддя & адвокат: Безкомпромісне протиборство

У Сихівському суді Львова загострилась боротьба характерів між стороною захисту і судом. Адвокат Роман Бенцарук намагається затягти розгляд судової справи, щоби минули процесуальні строки, а суддя Софія Чорна докладає зусиль із метою нівелювати адвокатське зловживання.

У п’яти судах Львова відбулись або ще тривають судові процеси стосовно особи, яку назвемо Фігурантом. Його звинуватили і судили за правопорушення за частиною 2 статті 190 Кримінального кодексу та за частиною 3 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). У першому варіанті (частина 2) настає відповідальність у виді позбавлення волі на строк до трьох років, а в другому варіанті (частина 3) – позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

У Шевченківському районному суді Львова Фігурантові призначили умовне покарання позбавлення волі строком на рік. У Залізничному суді Львова йому призначили умовне покарання строком на один рік і шість місяців. У Личаківському та Франківському судах Львова вироки ще не оголошені, проте строки притягнення до відповідальності (п’ять років) вже минули. Потерпілі від ошуканства Фігуранта, яких понад шість десятків, незадоволені таким поблажливим українським правосуддям. Залишився єдиний Сихівський суд, де Фігуранта ще можуть засудити на реальний строк від 3 до 8 років.

Ось тут на судову арену й виходить адвокат Роман Бенцарук, який маніпуляціями намагається перешкодити судді Софії Чорній здійснити правосуддя. Захисникові Фігуранта треба віддати належне, адже у Франківському суді йому вдалось блискуче провернути аналогічний трюк. У Личаківському суді також.

Адвокат Бенцарук 13 разів зірвав судові засідання у Франківському суді, не надавши підтверджуючих документів про причину своєї відсутності, а Фігурант не з’явився у вісім судових засідань. У Франківському суді Фігурант обіцяв одній із потерпілих поступово сплачувати борг при умові, що вона не буде приходити в суд і свідчити проти нього. А коли знову її ошукав і перестав сплачувати обіцяне, потерпіла прийшла в суд і обурювалася підступністю Фігуранта. Аналогічна ситуація була і в Личаківському суді. Фігурант частинами сплачував борг потерпілим в обмін на їх відсутність у суді, справу неможливо було слухати. Аж коли суддя Володимир Мармаш наклав на потерпілих суттєвий штраф, що їм стало економічно не вигідно уникати судових засідань, розгляд справи продовжився. І така різнопланова тактика (пропущення судових засідань, підкуп потерпілих або свідків, відвід судді) дала результати, необхідні адвокатові та його довірителеві – процесуальні строки були пропущені.

У Сихівському суді Львова адвокат Бенцарук і Фігурант взялись застосовувати відпрацьовану схему. Поки півтора року справу слухав суддя Ігор Рудаков, ця схема успішно працювала. Проблема виникла, коли після відставки судді Рудакова судове провадження передали судді Софії Чорній.

Після третього разу відсутності адвоката без належного пояснення, суддя звернутись до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Львівської області про притягнення адвоката Бенцарука до дисциплінарної відповідальності за неналежну процесуальну поведінку під час виконання його професійних обов’язків. У відповідь адвокат застосував свій класичний прийом – заявив про відвід судді.

 

Суддя Назарій Дулебко, розглянувши клопотання адвоката Бенцарука, не знайшов вагомих причин для відводу судді Софії Чорної. Піймавши облизня, 31 травня захисник Фігуранта знову не з’явився у залі судових засідань – він «заліг у відпустку». Адвокат Бенцарук має медичну довідку про поганий стан здоров’я і таких відпусток може брати хоч кожного кварталу. А це вже питання до Ігоря Микитина, директора Львівського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, наскільки доцільно укладати контракт із хворобливим адвокатом за кошт платників податків.

На журналістський запит у Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Львівської області, яке рішення вони ухвалили стосовно скарги судді Софії Чорної (адже Романа Бенцарука не вперше притягують до дисциплінарної відповідальності, його, фактично, вже можна трактувати як рецидивіста), голова комісії Любомир Стрепко відповів: «Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Львівської області не може надати інформацію на Ваш запит, оскільки не має права розкривати матеріали дисциплінарних проваджень у контексті законодавчих обмежень та захисту персональних даних». Іншими словами: нічого встромляти свого носа в наші кулуарні адвокатські справи.

Найближчим часом буде завершене препарування чотирикутника – Сихівський суд, адвокат Роман Бенцарук, функціонер від адвокатури Любомир Стрепко та Ігор Микитин, директор центру безоплатної правової допомоги. Читачі дізнаються про цікаві речі, приховані під покровом позірної добропорядності.

Ярослав ЛЕВКІВ,

приватний журналіст, спеціально для Leopolis.news