logo
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
2 ...

Фальстарт президента Зеленського у протистоянні з Конституційним Судом

02-12-2021 12:235307

Фальстарт президента Зеленського у протистоянні з Конституційним Судом
Фото: ілюстративне

Увечері 30 листопада 2021 року судді Конституційного Суду України ухвалили постанову, яка не лише дуже засмутила президента Зеленського, а й стала наче холодним душем для уряду, чиновники якого у чаді правового нігілізму втратили притомність.

Сьогоднішні господарі Банкової вважають себе непересічними юристами, хоча насправді швидше є гумористами. У шалі безкарності вони штампують антиконституційні рішення, які з правової точки зору навіть не можна назвати підзаконними актами.

Київський адвокат Ігор Липявка переконаний, що так звані постанови Кабінету Міністрів цілком суперечать Конституції, обмежують українців у правах, у свободі та принижують гідність людей як громадян. Виконавча влада, застосовуючи авторитет державної машини, змушує людей виконувати свої антиконституційні постанови. Такий антиправовий примус не тільки протизаконний, а й злочинний. А щоб у майбутньому не відповідати за свої неправові вчинки, виконавчій владі необхідно легалізувати свої рішення у рамках закону.

На Банковій розуміють, що Конституційний Суд у нинішньому складі не ухвалить рішення на користь виконавчої влади, а навпаки –  визнає постанови Кабміну такими, що не відповідають Конституції України. А щоби Конституційний Суд ухвалив потрібні рішення, Банковій необхідно інкорпорувати у його склад  відданих ставлеників.

Президент Зеленський підписав  указ про призначення двох суддів до складу Конституційного Суду і вже був переконаний, що його план буде реалізований, аж раптом вся схема розсипалась. Конституційний Суд прийняв постанову, а якій наголосив, що в креатур Зеленського не буде приймати присягу судді.

Сергій Никифоров, речник президента, повідомив, що Володимир Зеленський дуже засмучений через відмову прийняти присягу кандидатів у судді Конституційного Суду на вакантні посади за президентською квотою.

Нагадаємо, 27 березня 2021 року Володимир Зеленський скасував укази експрезидента Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного Суду. В указі Зеленського наголошено, що ці призначення скасовано за результатами «аудиту указів експрезидента, проведеного з метою виконання рішення РНБО».

Натомість у Конституційному Суді пояснили аудиторам Банкової, що скасування указу про призначення судді Конституційного Суду не є підставою для припинення його повноважень. У статтях 20 і 21 Закону «Про Конституційний Суд», в яких перелічено положення про  припинення повноважень і звільнення із посади судді Конституційного Суду, такого правового регулювання, як «скасування указу про призначення», не передбачено.

Стосовно судді Тупицького, то 14 липня 2021 року Верховний Суд визнав незаконним указ Зеленського про скасування указу Януковича про призначення Тупицького суддею Конституційного Суду. Сьогодні ця справа перебуває на апеляційному провадженні у Великій палаті Верховного Суду. Банковій принаймні потрібно було дочекатись, що вирішить апеляційна інстанція, а вже тоді визначатись із доцільністю призначати інших суддів за президентською квотою.

А ще Банковій не завадило б таки звернути увагу на  звернення громадських організацій (Автомайдан, Фундація DEJURE, Центр протидії корупції) завчасно не призначати суддів КСУ на вакансії, які юридично відсутні, щоби не поглиблювати конституційну кризу.  Громадські активісти закликали президента посприяти  кадровому очищенню складу Конституційного Суду в легітимний спосіб.

Ярослав ЛЕВКІВ, приватний журналіст, спеціально для Leopolis.news