logo
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
14/12
08/12
2 ...

Нелегальні мігранти – інформаційна зброя Кремля

05-12-2021 12:395615

Нелегальні мігранти – інформаційна зброя Кремля
Фото: twitter.com/General_2_0

Після того, як тисячам нелегальних мігрантів не вдалося незаконно прорватися через польсько-білоруський кордон та дестабілізувати ситуацію в ЄС, стало зрозуміло, що основною метою Кремля більш ймовірно була дискредитація Польщі, Литви та України.

 

Біженці по-кремлівськи

Упродовж останніх місяців Лукашенко відкрито взяв курс на ліквідацію білоруського суверенітету та цілковитого підкорення Кремлю. Одним із яскравих доказів цього – інспірація на догоду Путіну мігрантської кризи. Вона відбувається за типовим для Москви сценарієм: чужими руками штучно створюється конфлікт, Росія вдає непричетну, а країну-жертву агресії змальовують монстром, який знущається з жінок та дітей.

Цілеспрямована доставка тисяч нелегальних мігрантів літаками у Білорусь та їхні спроби прорватися через кордон з Польщею – це лише верхівка айсберга операції Кремля, яка має на меті дискредитувати сусідів та партнерів України.

У той час, коли сотні і тисячі агресивно налаштованих молодих здорових чоловіків за підтримки білоруських силовиків намагаються прорвати бар’єри на кордоні та б’ють польських прикордонників, лояльні до Лукашенка ЗМІ показують «постраждалих» жінок і дітей. Не гребують навіть пускати цигарковий дим в очі дітям, щоб викликати сльозотечу буцімто від польських перцевих балончиків.

Хто насправді поганець?

Схема гібридної атаки на європейські країни за допомогою нелегалів доволі проста і в дечому нагадує події 2014 року в Україні. Кремль руками своєї маріонетки звозить мігрантів, а по-суті – гарматне м’ясо, на кордон.  За підтримки білоруських силовиків та прикриваючись жінками і дітьми змушують цих людей вчиняти агресію проти мирної держави. А у ЗМІ та соцмережах поширюють тонни брехні про жорстоке ставлення до бідолашних «біженців», байдужість європейців до людського горя, знущання та інші емоційні фейки.

При цьому використовують підміну понять «нелегальний мігрант» на «біженець» та намагаються позиціонувати дії білоруської влади, як допомогу нещасним жертвам. Знімають численні професійні сюжети із сильним емоційним навантаженням. Водночас Лукашенко підтримує наміри нелегалів прориватися на Захід. А Путін вдає непричетного.

Цілком зрозуміло, що дбаючи про свою безпеку та виконуючи зобов’язання щодо перешкоджанню незаконній міграції перед іншими країнами-членами ЄС, Польща перешкоджає спробам незаконного перетину кордону. При цьому прикордонники застосовують мінімально необхідну силу, незважаючи на те, що мігранти камінням і палицями поранили більше десятка представників польських правоохоронних органів.

Україна – наступна?

Після малоуспішних спроб прориву кордону з Польщею цілком ймовірним є перенаправлення потоку нелегалів до українсько-білоруського кордону. Особливо зважаючи на нещодавню появу у Facebook фейків про розстріли «біженців» підрозділами ЗСУ та аналогічну публікацію на зламаному хакерами українського сайті «Детектор медіа».

До цього фейки щодо України обмежувалися переважно історіями про виключно українських перевізників нелегальних мігрантів та розпалювання расової неприязні українців до мігрантів з Близького Сходу.

У разі атаки на український кордон нашу країну кремлівські ЗМІ та боти позиціонуватимуть з одного боку, як головного постачальника нелегалів у країни ЄС, а з іншого – масово штампуватимуть історії про звірства ЗСУ на зразок «распятого мальчіка». А як показала історія з референдумом щодо України у Нідерландах, пересічні європейці легко можуть повірити в ці історії. А це вже може зменшити підтримку нашої держави з боку західних партнерів.

Крім того, необхідність захищати сотні кілометрів погано обладнаного кордону з Білоруссю змусить Україну задіяти зайві фінансові ресурси та особовий склад, що може послабити нашу обороноздатність на Сході.

Вкотре Кремль не гребує найбруднішими гібридними методами, життям та здоров’ям чужих громадян для створення чергової точки дестабілізації. При цьому дезінформація – один із найважливіших знарядь у цій війні. Тому особливо важливо уважно перевіряти інформацію та не допомагати головному світовому агресору бездумним поширенням його інформаційних випорожнень.

Наталія МАЙДАНЮК, для Leopolis.news