logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Франковому виші нагородили студентів-переможців конкурсу есе до Дня Гідності та Свободи

05-12-2021 16:416821

У Франковому виші нагородили студентів-переможців конкурсу есе до Дня Гідності та Свободи

У Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулося нагородження переможців конкурсу есе до Дня Гідності та Свободи.

 

Темою конкурсу, який організувала Профспілкова організація студентів Університету, була «Гідність як особистісна і соціальна цінність у період війни (інформаційної та у формі військової агресії)», повідомляє пресцентр університету. 

У конкурсі взяли участь студенти з 18 факультетів та Педагогічного фахового коледжу Університету. Усього до творчо-інтелектуального змагання долучилися 132 учасники. Найактивнішими були студенти факультету іноземних мов (20 робіт), факультету міжнародних відносин (18 робіт) та історичного факультету (15 робіт). 

«Дата, до якої був приурочений захід, є дуже важкою для кожного свідомого українця, адже саме в День Гідності та Свободи у  2004 розпочалася році Помаранчева Революція, а у 2013 році – Революція Гідності, під час яких українці стали на захист демократичних цінностей, прав та свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору», – розпочала церемонію нагородження координаторка конкурсу есе, заступниця голови профспілкової організації студентів Уляна Дрогомирецька. 

Перед початком нагородження усіх учасників привітав перший проректор Львівського університету Андрій Гукалюк. Подякувавши студентам, які взяли участь конкурсі, Андрій Федорович акцентував, що активність університетської молоді «надихає і надалі підтримувати подібні вкрай важливі ініціативи». 

«Сподіваюся, що такий конкурс есе стане у Львівському університеті традиційним. Я переконаний, що всі, хто подав свою роботу на конкурс, вже є переможцями. Дякую Вам за активність і сподіваюся, що навики участі у таких заходах знадобляться Вам як у навчанні, так і в майбутньому житті. Керівництво ж Львівського університету завжди підтримуватиме такі ініціативи», – наголосив Андрій Гукалюк. 

Перевірки робіт учасників конкурсу забезпечили члени професійного журі, до складу якого увійшли: Микола Спересенко — голова Профкому студентів Університету; Андрій Яценко — заступник декана факультету журналістики з наукової і навчально-методичної роботи, доцент кафедри мови засобiв масової інформації;  Галина Яценко — доцентка кафедри української преси, переможниця Міжнародної премії Spiegelungen для мініпрози від Інституту німецької культури та історії Південно-Східної Європи при Мюнхенському університеті імені Людвига-Максиміліана; Галина Крук — поетеса, літературознавиця, перекладачка, доцентка кафедри української літератури імені академіка Михайла Возняка; Богдан Біляшівський — науковець Музею Революції Гідності, донедавна — директор меморіалу «Биківнянські Могили». 

Враженнями й емоціями від проведення конкурсу та оцінювання зашифрованих задля об’єктивності робіт студентів поділився голова Профкому студентів Університету Микола Спересенко. 

«Нам важко було наважитися на організацію конкурсу такого рівня, але до нас долучилося профільне висококваліфіковане журі, яке орієнтується як у розумінні жанру есе, так і загалом в цій тематиці. Вагомо, що цьогоріч до організації конкурсу долучився Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності – профільна інституція, яка безпосередньо займається вивченням цієї проблематики і популяризації її серед українського суспільства», – зазначив Микола Спересенко й додав, що «наші студенти впоралися із завданням «на відмінно» – велика кількість робіт була оцінена найвищою кількістю балів, зокрема робота переможниці отримала 47 балів із 50». 

Емоціями від оцінювання конкурсу поділилася також доцентка кафедри української преси Галина Яценко: «Я отримала колосальне задоволення від прочитання есе. Ми справді маємо 132 переможці. Коли я читала тексти, мене переповнювала палітра емоцій та щире захоплення інтелектом наших студентів. Моє серце відгукувалося на кожен твір, я прожила кожне слово. Перефразовуючи великого Йоганна Вольфганга фон Гете, скажу так: я стаю на коліна і схиляю голову перед серцем наших студентів і перед їхнім направду потужним інтелектом. Ми можемо бути спокійним за Україну, за долю нашого народу, коли у Львівському університеті, який завжди був осердям гідності, міцності духу і патріотизму, зростає така молодь». 

Після вітальних слів оголосили імена переможців та призерів конкурсу. Переможницею стала студентка факультету міжнародних відносин Яна Галамай, яка отримала 47 балів з 50 можливих від членів журі. Усі присутні під час церемонії вручення мали змогу наживо почути есе й переконатися в об’єктивності оцінки її роботи.

 

Друге місце посіли студентка факультету іноземних мов Анна Маціпура  (43 бали), студентка факультету журналістики Віра Шурмакевич (43 бали) та студент факультету іноземних мов Михайло Полончик (43 бали). 

Третє місце вибороли студентка факультету журналістики Анна Проказюк (41,5 балів) та студент факультету культури і мистецтв Ігор Возьний (41,5 балів). 

За 1 місце матеріальна винагорода становила 2500 грн, друге – 1500 грн, третє – 1000 грн. Кошти переможці конкурсу отримали від Профспілкової організації студентів. Також підтримку проєкту надав головний партнер конкурсу Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності, а тому, окрім грошової винагороди, переможці конкурсу отримали професійну літературу, пов’язану безпосередньо із подіями, які відбувалися під час Революції Гідності. 

Leopolis.news