logo
26/04
24/04
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
2 ...

Як «убивають» конкурс мікропроєктів на Львівщині

30-12-2021 19:4510655

Як «убивають» конкурс мікропроєктів на Львівщині
Фото: відкриті джерела

Сьогодні на засіданні Конкурсної ради прийняли рішення про оголошення конкурсного відбору для проектів, що можуть реалізуватися в межах Комплексної програми регіонального розвитку на 2021-2025 роки, за напрямами: конкурс проєктів місцевих ініціатив та конкурс проєктів регіонального розвитку. Однак, на жаль, одну з кращих обласних програм, котру свого часу згенерувала і вдосконалювала Львівська обласна рада і яку ставили у приклад усій країні, потрохи  перетворюють на казна що. Судіть самі.

Задум цієї програми свого часу був таким: підтримати ініціативи з місць, і, особливо фінансово невеликі, але важливі для локальної громади, яка мобілізувала мешканців та місцевих активістів для акумулювання коштів для своєї частки внеску. Чудова ж ідея: об’єднати зусилля громадських активістів через власний внесок, місцевої, сільської, міської і селищної ради і обласного бюджету на окремих пріоритетах. 

Як казав один знайомий: «Дати можливість вирішити питання, до яких раніше ніколи не доходили нічиї руки». Реально вирішити маленьку, але болючу проблему у школі, садочку,  освітити вуличку і відремонтувати ФАП. До прикладу у 2020 році це виглядало ось так:


Але все це тепер у минулому. Якщо читачі думають, що у новому конкурсі мікропроєктів подолані усі можливі проблемні питання, то це далеко не так. Навпаки, по-тихому знищується дієвий інструмент їх вирішення, і ось нижче розповім, як і чому.

У 2022 році верхньої планки у заявці на мікропроєкт не встановлено. Ну а навіщо: ми ж вирішуватимемо відтепер цим конкурсом лише глобальні завдання? Ну бо ж мають #Львівщину_ не_впізнати. Перший усім сигнал: давайте вирішувати мільйонні проблеми, чого там бавитися у дрібнички, які мріють полагодити локальні спільноти. 

Скільки дамо на вирішення однієї проблеми з обласного бюджету? Та цілих 750 тисяч грн, чого там бути дріб’язковими. Львівська облдержадміністрація минулого року критикувала «стелю» у 250 тисяч грн, закладених завбачливою обласною радою минулого скликання. І «агітувала» за 500 тис. грн. Ну це все було після того, як зупинялося фінансування «мікриків», але хто ж то пам’ятає. 

Ну і вишенька на цей «тортик» – це «соціальний» проєкт від громади, котрих буде аж 73. Ну така практика, на жаль. Серед обізнаного народу називається «ручник». І звісно, вони чомусь стосуватимуться не малих проєктів. Ну не тих де +200 тис. грн (обласний бюджет) разом з + 50 тис. грн (місцева рада) і + 50 тис. грн внесок громади.  

Переконаний, що ці «вкрай важливі проєкти» від громад матимуть на меті вирішити саме питання там, де 750 тис. грн коштів обласного бюджету.  

І враховуючи, що на всю цю справу передбачено аж «цілих» 66 млн грн, що удвічі менше, аніж утримання у наступному році Львівської обласної ради на рекордні 154 млн грн, то конкурс остаточно перетвориться на аналог соцеконому (державна субвенція, котру ділять народні депутати на обласному рівні).  

Бо 66 млн грн – це якраз на 73 т.зв. ручникові «соціально-важливі проєкти». 

А для остаточного штриха новорічного «подарунка» від нинішньої обласної ради для небайдужих і активних – динаміка сум, виділених на цей «конкурс» упродовж останніх семи років.

 

Для тих, у кого порівняння цифр з 2017 і 2022 року викликає дежавю – ви не одні. Думай-те! Далі буде… 

Олександр ГАНУЩИН