logo
26/04
25/04
24/04
2 ...

Офіс генпрокурора оскаржуватиме запобіжний захід Порошенку – Венедіктова (ВІДЕО)

19-01-2022 19:591260

Офіс генпрокурора оскаржуватиме запобіжний захід Порошенку – Венедіктова (ВІДЕО)
Фото: gp.gov.ua

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова нарешті виступила із заявою щодо справи п’ятого Президента України Петра Порошенка і обраного йому сьогодні запобіжного заходу.

 

 

Про це вона написала у Фейсбук у пості під назвою «Вугільна справа" і п'ятий Президент». 

«По-перше, є позиція Офісу Генерального прокурора, а не заступника Генерального прокурора. І вона полягає в тому, що народному депутату – п'ятому Президенту повідомлено про підозру у державній зраді і сприянні діяльності терористичних організацій. Повідомлено у спосіб, визначений законом. Всі інші маніпуляції, про які ми дізнаємось з анонімних телеграм-каналів - це маячня, яка розповсюджується боягузливими недопіарниками, яким соромно і страшно показати своє обличчя», – зазначила Венедіктова. 

На думку генпрокурорки, сьогоднішнє рішення суду про обрання запобіжного заходу Порошенку означає, що «суд підтвердив законність та обґрунтованість цієї підозри, порядок її повідомлення, а також наявність ризиків, для запобігання яким прокуратура йшла із обранням запобіжного заходу». 

«Нагадаю, що за мою каденцію Генерального прокурора ми вже повідомили про підозру великій кількості спеціальних суб‘єктів: народних депутатів, суддів, в тому числі Голові Конституційного суду.

І це вже стало доброю традицією, коли медійні фігуранти кримінальних проваджень з особливим статусом оскаржують порядок повідомлення або саму підозру. Не така підозра, не в той день, не тією рукою вручили, не з тим виразом обличчя... Однак жодного факту скасування підозри з цих підстав не було.

У слідства були вагомі підстави не зволікати з повідомленням про підозру. А наявність доказів переконала прокурорів в необхідності такого повідомлення. Заступник Генпрокурора, який підписав підозру, координував діяльність органів досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні із самого початку і був знайомий із матеріалами справи», – зазначила Венедіктова. 

«Повертаючись до «вугільної справи», щодо фігуранта якої суд сьогодні обирав запобіжний захід. Наголошую на тому, що фабула справи однакова для всіх чотирьох підозрюваних - вони співучасники. Прокурори щодо всіх фігурантів ішли з однаковим запобіжним заходом - тримання під вартою або 1 мільярд гривень застави. Тому ми виходимо з того, що перед законом рівні всі, і, безперечно, знов таки, як і з іншими фігурантами, ми підемо з апеляційним оскарженням запобіжного заходу. Україні потрібна справедливість і давайте шукати її цивілізовано в суді, не політизуючи ці процеси», –одала генпрокурорка. 

Як повідомляли, сьогодні Печерський районний суд Києва оголосив запобіжний захід п’ятому президенту України, народному депутату Петру Порошенку – особисте зобов’язання.

Обвинувачення вимагало запобіжний захід у вигляді тримання під вартою упродовж 2 місяців з альтернативою застави в 1 мільярд гривень.

У ДБР заявили, що такий запобіжний захід Порошенку «не забезпечить належної поведінки підозрюваного».

Оскаржувати цей запобіжний захід будуть також адвокати Порошенка,оскільки вважають,що він обмежує його свободу пересування.

Як відомо, у грудні 2021 року Державне бюро розслідувань оголосило Порошенку підозру у держзраді та сприянні терористичним організаціям. Порошенка та інших фігурантів підозрюють у тому, що вони за державні кошти купували в ОРДЛО вугілля. За даними слідства, протягом 2014-2015 років окупаційній владі було передано понад 200 млн грн, усього ж схема коштувала держбюджету близько 1,5 млрд грн.

На початку січня Печерський суд наклав арешт на майно Порошенка.

Уранці 17 січня 2022 року Порошенко прилетів з Варшави (Польща) до Києва і прийшов на судове засідання в Печерському районному суді Києва.

ДБР під час обрання запобіжного заходу Порошенку опублікувало обставини та деталі функціонування злочинної схеми постачання впродовж 2014–15 років вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям «ЛНР» та «ДНР» групою громадян України.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news