logo
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
2 ...

Соціальна робота під час війни. Приклад Давидівської громади

13-06-2022 16:397795

Соціальна робота під час війни. Приклад Давидівської громади
Фото: sites.google.com

Психіатричні дослідження показали, що війна має довготривалі наслідки для дітей і підлітків. Під час війни діти зіштовхуються з двома типами травматичних подій: несподівані травматичні події та довготривалі несприятливі події, що зумовлюють виникнення непродуктивних стратегій подолання труднощів. У результаті діти значно частіше, ніж їх однолітки без досвіду перебування на війні, страждають від таких проблем як тривожний розлад, посттравматичний стресовий розлад, депресія, дисоціативні розлади, поведінкові розлади, а також більш схильні до зловживання алкоголем і наркотичними засобами. Війна виснажує нас фізично та психологічно. Попри те, що психіка здатна адаптуватися під будь-які складнощі, кожен день бойових дій у рідній країні пережити надзвичайно складно. У цей непростий час варто підтримувати себе, рідних та близьких. Це життєво необхідно для того, щоб зберегти здоров’я – фізичне та психологічне.

У Давидівській громаді практично від самого початку повномасштабного вторгнення росії на базі КЗ «Центр надання соціальних послуг Давидівської сільської ради» розпочали роботу з психологічної підтримки дітей та підлітків.

Для роботи з дітьми було створено клуб «Територія розвитку». Робота у клубі «Територія розвитку» спрямована на впровадження таких ефективних стратегій подолання труднощів як позитивна система переконань, здорові сімейні стосунки та дружба.

Особливістю цього клубу є те, що з учасниками клубу працюють фахівці із числа внутрішньо переміщених осіб. До роботи у клубі «Територія розвитку» залучено одного психолога та двох спортивних тренерів.

 З дітками займаються фахівці, які допомагають учасникам зняти стрес та напругу, а також надають консультації для батьків. Окрім цього, у клубі передбачені спортивні активності з тренером, які відбуваються щотижня. Одне із таких занять провела заслужена артистка України, волонтерка, головна героїня фільму «Із зав’язаними очима» Марина Кошкіна.

Також у межах занять діти відвідали Історико-культурний парк «Древній Звенигород», де відвідали майстер клас з виготовлення знарядь праці під керівництвом керівника Донецького обласного краєзнавчого музею Юрія Коваля.

Загалом  у клубі перебуває до 70 учасників, серед них діти з числа вимушено переселених осіб, діти з багатодітних сімей та діти воїнів, які захищають Україну.

Метою проєкту клуб «Територія розвитку» є допомогти дітям та підліткам справитись із нервовим напруженням, сприяти соціалізації у громаді внутрішньо переміщених осіб, надати фахову психологічну підтримку.

Давидівська громада однією із перших намагається залучити до суспільного життя внутрішньо переміщених осіб. Керівник громади Володимир Керницький розуміє, що велика частина таких осіб все ж залишиться проживати у громаді, тому потрібно напрацювати алгоритм їх соціалізації.

Також для підтримки психічного здоров’я дорослих, КЗ «Центр надання соціальних послуг Давидівської сільської ради» спільно з ГО «Центр психічного здоров’я «Дестигма» та за підтримки чеських партнерів суспільно-корисного товариства «Людина в біді» реалізовує проект «Допомога у часі війни». У межах проекту передбачені індивідуальні консультації психолога, серія лекцій про психологічну стійкість та допомогу іншим та групи допомоги при гострому стресі та важких переживаннях згідно протоколу Assyst. Послугами, які є у межах цього проекту скористались вже понад 45 осіб, серед яких є волонтери, внутрішньо переміщені особи, що проживають на території громади. 

Також у громаді готуються проекти для залучення коштів від країн-членів ЄС щодо подальшого розвитку соціальних та психологічних послуг у громаді. Давидівська громада завжди відкрита до співпраці та готова ділитись досвідом напрацювань у соціальній сфері з іншими громадами.

Подвірна Наталія – Директор КЗ «Центр надання соціальних послуг Давидівської сільської ради».

Leopolis.news