logo
10/03
08/03
03/03
12/02
08/02
06/02
03/02
15/01
20/12
11/12
03/12
25/11
22/11
17/11
2 ...

До Дня Конституції України: запануєм, українці, у своїй сторонці! | Блог Ростислава Новоженця

28-06-2022 18:433466

До Дня Конституції України: запануєм, українці, у своїй сторонці! | Блог Ростислава Новоженця

Конституція України – один із символів нашої державності. Це – основний Закон, згідно з яким мають жити усі громадяни України.

 

Новітній Конституції України – 26 років. Але памятаймо, що перша українська Конституція (Гетьмана Пилипа Орлика) була ухвалена ще у 1710 році й стала однією з найдавніших у світі. Адже лише згодом зявились конституції : США (1787), Польщі (1791), Канади (1867)…

Чи досконалою є наша Конституція? Експерти стверджують, що українська Конституція є однією з найкращих. Але не без огріхів. Скажімо, як може в Конституції одночасно  уживатись унітарність держави й автономне утворення АРК. Звісно, давно настав час Криму повернути статус звичайної області, що і буде зроблено після звільнення півострова від москалів. Або визначення в Конституції української мови, як державної та одночасне застереження, що в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської мови. Сподіваємось, що після перемоги над Московією буде покладено край омоскаленню України й зникне з Конституції норма про захист мови окупанта.

Проте, є в Конституції ряд статей, які вперто не бажає виконувати верховна влада в Україні. Скажімо, стаття 24, де йдеться про рівність прав і свобод громадян. Зокрема, й про те, що не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками етнічного походження. А що відбувається у нас? Запис про національність давно вилучено з офіційних документів. Віриться в те, що після нашої перемоги в українські паспорти нарешті повернуть графу про національність і заберуть звідти, як і зі всіх сфер, ворожу російську мову. І не може далі тривати така ситуація, коли українці за національністю в державі складають 78% (за даними перепису населення 2001 року), що є ознакою монокультурної держави, але водночас росіяни, євреї та інші нацменшини обіймають абсолютно непропорційно до національного складу значну кількість керівних посад в державі. За часів В.Януковича я навіть звертався в ООН аби звернути увагу світової спільноти на приниження прав українців у власній державі, що межує з апартеїдом. До чого привела така антиукраїнська політика ми бачимо на прикладі нинішньої війни. Безсумнівно, що вже цього разу ми українці розіб’ємо ворога і врешті-решт запануємо у своїй сторонці.

Вітаю усіх громадян України з Днем Конституції та зичу гідно, чесно і заможно жити у вільній Україні, де пануватимуть Закон, Право і Справедливість!