logo
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
2 ...

Формула європейського процвітання та примирення

28-08-2022 17:075809

Формула європейського процвітання та примирення
Фото: kmu.gov.ua

Чому Європі вдалося стати одним з найбільш привабливих місць на Землі з чи не найкращими матеріальними умовами життя та найсприятливішими умовами для людського розвитку? Одна з причин добра ідейна основа, котра створила інституції та цінності, завдяки яким бурхливий розвиток став можливий.

Такою ідейною основою для післявоєнної Європи стала християнська демократія – ідеологія, яка має на меті інтегрувати християнські та демократичні принципи, а розв’язання найважливіших суспільних проблем бачить у ключі християнської моралі та християнського гуманізму.

Цього місяця в Україні видано книгу «Християнська демократія. Рішення для України та Європи», яка присвячена детальному розгляду формули європейського економічного зростання та політичного примирення між віковічними конкурентами, котрі сьогодні мирно співіснують у Європейському Союзі.

Книгу авторства громадського активіста Юрія Міндюка, журналіста Костянтина Канішева та політолога Валерія Майданюка видано зусиллями Фонду сприяння демократії за підтримки європейського фонду Sallux.

 

Європейські християнські демократи заклали, без перебільшення, нову політичну культуру післявоєнного світу, завдяки яким об’єднана Європа вперше у своїй історії вже більше ніж три покоління не знає війни. Християнсько-демократичні лідери, такі як канцлер Німеччини Конрад Аденауер, міністр закордонних справ Франції Робер Шуман і прем’єр-міністр Італії Альчіде де Ґаспері не лише заклали підвалини економічного процвітання Німеччини, Франції та Італії, але й інституційні та світоглядні основи Європейського Союзу, які базувалися на християнських політичних принципах – солідарності, відповідальності, субсидіарності та соціальній справедливості.

В Україні мало хто знає, що батьками-засновниками Європейського Союзу були саме християнські демократи, які закладали християнські цінності в ідейний фундамент спільного європейського дому.

Усі міністри, які підписали в 1951 році угоду про створення «Європейського співтовариства з вугілля та сталі», були представниками християнсько-демократичних партій. Саме це співтовариство стало тією базою, з якої був поступово був створений ЄС. Основою Європейського Союзу стала культурна єдність європейських народів на базі християнських цінностей та необхідність поглибленої економічної інтеграції.

Універсальні цінності християнської демократії підняли з руїн повоєнну Європу і стали фундаментом соціальної держави, заснованої на свободі, солідарності та відповідальності. Більшість ідеологем християнської демократії сьогодні стали частиною європейської політичної культури та соціального життя Європи. За словами професора Уді Ґрінберґа, після Другої світової війни християнські демократи досягли  немислимого, об’єднавши неоднорідні правові системи Європи в демократичну спільноту. Високі соціальні стандарти, значний рівень безпекового захисту громадян, континентальна інтеграція – усе це великою мірою є здобутком саме християнських демократів.

Книга «Християнська демократія. Рішення для України та Європи» розповідає про історії християнсько-демократичних прикладів успіхів, вдалої та невдалої боротьби за побудову суспільства добробуту, справедливості та цінностей. Розповідає, чому християнським демократам у Німеччині, Італії чи Нідерландах вдалося побудувати успішну державу, а Венесуелі, де християнські демократи були змушені поступитися владою соціалістам – довелося скотитися до злиднів, інфляції та довжелезних черг за найнеобхіднішим.

За словами співавтора книги Юрія Міндюка, християнська демократія стала наріжною ідеологією для витворення нового європейського ренесансу і створення заможної і розвинутої об’єднаної Європи. Ці ідеї можуть стати цікавими дороговказами для українського читача, як і те, що сучасна Європа повинна звернутися до їх джерел, критично оцінити наявний стан справ і ще раз задуматися про корисність порад, які дає християнська демократія для вирішення проблем європейського суспільства. Для українських реалій буде, цікавим досвід повоєнної християнської демократії Аденауера-Шумана-де Ґаспері, у якій первинними були завдання витягнути країни з прірви воєнної руїни, знищених економік і засобів виробництва, масового безробіття, загрози втручання ззовні», – зазначає Юрій Міндюк.

Книга розрахована для широкого кола читачів, політиків, політологів, журналістів, громадських та релігійних активістів, студентів, християн та всіх, хто цікавиться принципами побудови успішних і соціально орієнтованих держав.

Книгу можна знайти на сайті Консервативної платформи «Праві».

Валерій МАЙДАНЮК, політолог, для Leopolis.news