logo
26/04
25/04
2 ...

Львівська облрада вимагає від влади припинити переслідування волонтерів – звернення

20-09-2022 15:24874

Львівська облрада вимагає від влади припинити переслідування волонтерів – звернення
Фото: пресслужба ЛОР

Львівська обласна рада підтримала звернення до Президента України, ВРУ, КМУ, Генпрокурора, СБУ та Нацполіції щодо припинення переслідування волонтерів.

Представники правоохоронних органів не прибули на сесію, щоб пояснити свою позицію.

Депутати підтримали запропонований волонтерами варіант звернення.

У зверненні депутати засудили практику переслідувань волонтерів без належних на те підстав.

«Найбільш гучними на Львівщині стали справи проти художника і волонтера Олеся Дзиндри, Олега Яницького, Святослава Літинського, Ігоря Дулина.

Такий процес є дискредитацією волонтерського руху розправою над його лідерами. А ще, так виглядає, спроба влади придушити непідконтрольний їй волонтерський рух», – наголошено у зверненні.

Журналісти дослідили, як силовики фабрикують справи проти волонтерів

Як повідомив депутат Одександр Ганущин, депутати підтримали такі правки:

  • до прийняття законодавчих актів про розмежування волонтерської та гуманітарної допомоги, задля недопущення переслідування волонтерів за очевидної недосконалості кримінального законодавства;
  • запропонувати Генеральному прокурору, голові Національної поліції України взяти на особистий контроль питання закриття кримінальних проваджень відкритих щодо осіб, котрі надають волонтерську допомогу Збройним Силам України, іншим військовим формуванням, правоохоронним органам  під час дії правового режиму воєнного стану котрі перебувають на стадії досудового розслідування;
  • закликати Генерального прокурора України вжити заходів, в межах компетенції, в частині прийняття постанов про відмову від підтримання державного обвинувачення щодо осіб, котрі надають волонтерську допомогу Збройним Силам України, іншим військовим формуванням, правоохоронним органам  під час дії правового режиму воєнного стану у кримінальних провадженнях які перебувають в судах.
  • запропонувати народним депутатам від Львівщини невідкладно внести законопроект про розмежування волонтерської і гуманітарної  допомоги, з відповідними змінами до Кримінального кодексу України, Законів України «Про волонтерську діяльність», «Про гуманітарну допомогу».
  • рекомендувати обласним радам, місцевим радам Львівщини прийняти аналогічні рішення на захист волонтерів, котрі надають допомогу Збройним Силам України, іншим військовим формуванням, правоохоронним органам  під час дії правового режиму воєнного стану.
Як зазначила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, зі свого боку обласна рада пропонує надати майданчик на основі комісії з питань правоохоронної, антикорупційної діяльності та військових формувань для налагодження комунікації між волонтерським середовищем та державними органами влади, для вирішення проблемних питань та взаємодії у гуманітарній роботі, а також для обговорення необхідних змін у законодавстві щодо проведення волонтерської діяльності.

Як повідомляли, у Львові 8 вересня провели обшуки у помешканні доктора філософії, громадського діяча, волонтера і мовознавця Святослава Літинського. Сам волонтер розповів, як це відбувалось. Версія київської поліції.

Зазначимо, що за останні кілька тижнів у Львові провели серію обшуків і затримань волонтерів з причин нібито продажу гуманітарної допомоги. Навіть сьогодні, 8 вересня, відбулися обшуки у ще одного волонтера Назарія Островського у Бродах.

Волонтери кажуть, що спроба вдарити по усьому волонтерському рухові і розповідають, як відбувається фабрикація справ. Є підставні люди, які навіть можуть офіційно працювати у військкоматі чи бути військовими чи поліцейськими. Вони дзвонить волонтеру і кажуть, що треба автомобіль, гроші нібито уже зібрані і т.д. А коли передають гроші, то волонтеру висувають обвинувачення нібито у продажі гуманітарних авто.

Нещодавно волонтерів Олеся Дзиндру та Юрія Музичука також звинуватили у торгівлі автівками, призначеними для ЗСУ. У прокуратурі та СБУ заявляють про ліквідацію масштабної схеми розкрадання гуманітарної допомоги на Львівщині. Натомість відомі діячі та активісти заявляють про спроби дискредитації волонтерського руху.  Суд відпустив їх під особисте зобов'язання.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news