logo
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
14/12
08/12
2 ...

Польська економіка – шляхом підвищення продуктивності до стійкого процвітання

16-11-2022 15:004024

Польська економіка – шляхом підвищення продуктивності до стійкого процвітання
Фото: INM

Протягом останніх 30 років економіка Польщі розвивається високими темпами, досягаючи в середньому 4-5% на рік. Щоправда, COVID-19 призупинив це зростання, але лише на 2020 рік, після чого Польща повернулася на шлях стрімкого розвитку. 

 

Результати цього розвитку можна побачити у вигляді польських міст і сіл, в оснащенні домашніх господарств, у кваліфікації працівників, якості робочих місць та трудових доходах, які перевищили 80% від середнього рівня ЄС.

Протягом більш ніж двох десятиліть зростання реальної заробітної плати було нижчим, ніж зростання продуктивності праці. Це дало змогу польським урядам проводити щедрішу соціальну політику та збільшити перерозподіл, щоб природна економічна нерівність у ринковій економіці не призвела до страйків та вуличних протестів. З 2016 року економічний розвиток став солідарнішим, без шкоди для економічної динаміки. 

Військове вторгнення Росії в Україну відбулося в той час, коли польський уряд почав вживати заходів та впроваджувати стимули, які мають забезпечити ще більше зростання продуктивності - більш сучасні продукти та послуги, що створюються в компаніях, що працюють у Польщі. Це єдиний спосіб забезпечити стійке процвітання. 

Ми вже знаємо, що економіка Польщі буде технологічно модернізуватися в умовах високих цін на енергоносії. На щастя, зростання цін на енергоносії буде уповільнене завдяки прискоренню інвестицій у відновлювані джерела енергії – у Балтійському морі будуються великі вітряні турбіни, а на дахах польських будинків масово з'являються сонячні батареї. 

Забезпечення чистою, стабільною та досить рясною енергією неможливе у Польщі, з природних причин, без атомної енергетики. Це буде державна інвестиція; органи польського уряду завершують підготовку контракту на будівництво атомної електростанції, і його буде укладено найближчими місяцями. Реалізація цієї інвестиції створить стимули для розвитку багатьох польських компаній, які стануть субпостачальниками та підрядниками багатьох товарів та послуг, необхідних для такого складного інвестиційного процесу.  

Різке зростання цін на енергоносії призводить до помітного подорожчання практично всіх товарів. Польський уряд пом'якшує цей удар по купівельній спроможності населення за допомогою заходів, вжитих у рамках антиінфляційного щита, зокрема шляхом зниження ставки ПДВ на продукти харчування до нуля. У надзвичайних ситуаціях польський уряд хоче і може вміло вживати заходів!

Паралельно з державними інвестиціями здійснюються приватні інвестиції на підготовку Польщі до переходу від промисловості автомобілів внутрішнього згоряння до епохи електромобілів. На півдні Польщі збудовано найбільший у Європі завод із виробництва сепараторів для літій-іонних батарей для електромобілів. Електромобілі також виготовлятимуться у Верхньосілезькому промисловому районі. Це дозволить створити корисні робочі місця для студентів польських технічних університетів, які набираються з-поміж польських учнів середніх шкіл, які досягають високих результатів у дослідженнях ОЕСР PISA з предметів STEM. 

Війна Росії з Україною змушує Польщу значно збільшити рівень військових витрат – до 4 відсотків ВВП у найближчому майбутньому. За планами уряду, ці витрати будуть спрямовані таким чином, щоб підвищити технічний рівень польських компаній, які стануть офсетними партнерами та кооператорами постачальників військового обладнання. Навіть якщо польські безпілотники спочатку будуть мати інше призначення, одного дня вони, безумовно, будуть використовуватися виключно з мирною метою. 

У ринковій економіці уряди несуть основну відповідальність за якість інфраструктури, включаючи насамперед стан транспортної інфраструктури. Після того, як Польща покрила країну автомагістралями від західного до східного кордону, вона доповнює свою дорожню мережу автомагістраллю під назвою Via Baltica, яка скоротить та полегшить поїздки та перевезення на ділянці від Естонії до Словенії. 

Зростання добробуту поляків підтверджується більш ніж п'ятикратним збільшенням кількості авіапасажирів. У 2018 році авіакомпанії перевезли понад 45 мільйонів пасажирів до Польщі та назад, і очікується, що до 2030 року ця кількість зросте до 80 мільйонів. Аеропорти, що існують у Польщі, не зможуть обслуговувати таку кількість пасажирів. У цій ситуації польський уряд вирішив побудувати новий центральний аеропорт, здатний обслуговувати до 30 мільйонів пасажирів, який стане головним компонентом Центрального комунікаційного порту (CPK), поблизу якого будуть перетинатися найважливіші автомобільні та залізничні комунікації Польщі. Будівництво CPK також є сильним стимулом для польських компаній та іноземних інвесторів, оскільки його реалізація передбачає замовлення робіт, продукції та послуг загальною вартістю 19,5 млрд. євро з перспективою повного завершення до 2034 року. 

Програма необхідних та добре підібраних державних інвестицій створює основу для розвитку польських підприємств та стабільної зайнятості працівників зі зростанням заробітної плати. Польські підприємці розуміють наміри уряду та доповнюють його дії своєю креативністю, амбіціями та працьовитістю. Така взаємодоповнюваність є гарною ознакою розвитку економіки Польщі.

Проф. Олександр Сурдей, Посол Республіки Польща в ОЕСР

Статтю опубліковано спільно з польським місячником «Все найголовніше» ("Wszystko co najważniejsze") у рамках історичного проєкту з Інститутом національної пам'яті та Польським національним фондом.