logo
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
2 ...

Приватизаційні аукціони проходитимуть навіть за умови блекауту, оскільки сервери знаходяться у «хмарі» за межами України

08-12-2022 10:514272

Приватизаційні аукціони проходитимуть навіть за умови блекауту, оскільки сервери знаходяться у «хмарі» за межами України
Фото: zhitomir.info

Після відновлення малої приватизації Регіональне відділення Фонду держмайна провело  32 аукціони з приватизації майна у яких брало участь близько 300 учасників. Однак, окремі з них відмовилися сплачувати виграшні ставки. Про перебіг постприватизаційних процедур журналіст Leopolis.news вирішив детальніше розпитати начальника РВ ФДМУ по Львівській, Закарпатській та Волинській областях Владислава Калинця.

За його словами є випадки коли учасники торгів відмовилися сплачувати виграшні ставки, які вони самі запропонували під час аукціону. Через це у бюджет не надходять кошти, а відповідальні інвестори не можуть викупити державне майно та розвивати бізнес. 

«Після завершенню аукціону переможець та оператор електронного майданчика підписують протокол про результати аукціону упродовж 4-х днів з дня формування протоколу цього аукціону. Після цього РВ ФДМУ здійснює перевірку заяви на участь та додані до неї документи, а також затверджує протокол про результати аукціону протягом 7 робочих днів з моменту його формування. Усі сторони підписують протокол КЕПом, крім випадків, коли на паперовій формі протоколу наполягає переможець аукціону. Після цього переможець має 20 робочих днів з дня формування протоколу про результати аукціону на переказ коштів, за які було продано об’єкт, на рахунок РВ ФДМУ. Тільки після надходження коштів до бюджету підписується договір купівлі-продажу», – розповідає Владислав Калинець.

Якщо переможець не сплачує кошти – він втрачає гарантійний внесок у розмірі 20% від стартової ціни, який перераховуються до бюджету, та не зможе більше брати участь у приватизації цього об’єкту. Така ситуація відбулася з базою відпочину «Трембіта». При стартовй ціні у 37,7 тис. грн учасником було запропоновано 5 млн грн, але в результаті переможець відмовився від лоту.

Договір купівлі-продажу укладається між РВ ФДМУ та переможцем аукціону після сплати в повному обсязі ціни продажу об’єкта протягом 25 робочих днів з дня формування протоколу. До договору купівлі-продажу об’єкта включаються умови, передбачені інформаційним повідомленням про його приватизацію.

На вимогу покупця договір купівлі-продажу, який не потребує нотаріального посвідчення, може бути укладений у формі електронного документа та підписаний КЕПом.

Право власності на об’єкт переходить до покупця після укладення договору купівлі-продажу та підписання акта приймання-передачі об’єкта приватизації.

Право власності на придбаний пакет акцій, переходить до покупця після  укладення договору купівлі-продажу та з моменту зарахування пакета акцій на рахунок у цінних паперах покупця у депозитарній установі.

До прикладу у Львові кошти надійшли вже від продажу 100% пакету акцій  АТ «ЕРОТРОН» (55 млн грн), 100% акцій АТ «Львівський ювелірний завод» (185 млн 398,8 тис. грн), 72,692% акцій ПрАТ «ПКІ конвеєробудування» (28 млн грн).

Якщо аукціон не відбувся, у тому числі у разі відмови переможця аукціону від підписання протоколу аукціону, договору купівлі-продажу, а також від сплати ціни продажу, то проводяться повторні аукціони з продажу об’єкта приватизації.

Як зазначає Владислав Калинець, аукціони в системі Прозорро.Продажі проходитимуть навіть за умови блекауту, оскільки з травня 2022 року сервери знаходяться у хмарі Amazon Web Services (AWS) за межами України та повністю незалежні від ситуації з електропостачанням в Україні.

Офіційний сайт Прозорро.Продажі буде основним джерелом інформації про статус аукціону та інформацію про учасників.

У Регіональному відділенні ФДМУ по Львівській, Закарпатській та Волинській областях просять усіх учасників торгів подбати про наявність декількох девайсів для участі в аукціоні — ноутбук, комп’ютер, планшет або телефон, з яких можна брати участь у торгах та робити ставки. Зарядити свої девайси або підключитися до мережі для участі в аукціоні можна також в одному з пунктів Незламності, які працюють по всій Україні.

Андрій БОЛКУН, Leopolis.news