logo
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
2 ...

Ростислав Лило: Нові дослідження дадуть відповідь, наскільки значним є нафтогазовий потенціал на заході України

20-02-2023 14:565242

Ростислав Лило: Нові дослідження дадуть відповідь, наскільки значним є нафтогазовий потенціал на заході України
Фото: Ростислав Лило

За минулий рік Львівгазвидобування, яке є західною філією АТ «Укргазвидобування», в умовах повномасштабної війни збільшило видобуток природного газу на понад 2,5 %. Про виклики і газові перемоги 2022-го, а також про плани на 2023 рік для забезпечення внеску західних регіонів в енергонезалежність України розповідає Ростислав Лило, головний інженер Львівгазвидобування.

Усі підрозділи спрацювали в «плюс»

– Усі цехи Львівгазвидобування завершили минулий рік із позитивним результатом. Для цього кожен на робочому місці зробив все, що міг. Це спільний результат.

Нашою перемогою вважаю введення в експлуатацію нової ДКС в Карпатах. Досконалий, сучасний об’єкт із точки зору автоматизації та завершеності, добре продуманий та якісно збудований.

НОВА ДОТИСКУЮЧА СТАНЦIЯ УЖЕ ПОДАЄ ГАЗ В МЕРЕЖI

Нова дотискуюча станцiя уже подає газ в мережi

Перемога – це й введення в експлуатацію власної системи осушки газу в карпатському регіоні, що дозволило нам подавати у систему газ відмінної якості, який відповідає міжнародним стандартам.

Сучасна осушка – гарантiя європейської якостi газу

Також ми нарощуємо обсяги буріння. У 2023 році очікуємо суттєвого приросту видобутку газу з нових свердловин. Проводиться уточнення геологічних моделей родовищ для підбору свердловин-кандидатів для буріння. Запланована ціла серія геологічних досліджень на тих родовищах, котрі у нас є фактично в розробці.

Допомагали колегам на сході

Львівгазвидобування, як і Укргазвидобування в цілому, на мою думку, цей рік пройшли впевнено і стабільно. Зважаючи на обставини, гідно витримали удар. На заході України роботи не зупинялися, програми виконувалися.

На заходi України працюють три бурових верстати

Окрім безпосередньо видобування газу, колектив Львівгазвидобування багато зробив для того, щоб допомогти в евакуації колегам зі небезпечних територій на сході та членам їх родин. Створили належні робочі умови, скоординували, забезпечили зв’язком, необхідними засобами. На це працювали всі наші підрозділи.

Утім, не бачу великого виклику в тому, що ми робили. Виклик, це коли на Харківщині нищилися об’єкти газовидобутку, а виробничі показники практично залишилися на довоєнному рівні. Оце я розумію! Не применшую заслуг працівників Львівгазвидобування, але те, з чим доводилося мати справу нашим колегам на сході і який результат вони отримали – це вражає.

Запаси газу є, їх треба ефективно видобути

Щоб видобувати більше газу, потрібно проводити сучасні геологічні дослідження, зокрема, за технологією 3D сейсміки. Деякі роботи ми провели у попередні роки, а зараз проводимо дослідження, яких за масштабом ніколи не було в нашому регіоні. За уже наявними даними, на західному прикордонні України ми уже закладаємо нову свердловину на нижніх горизонтах, які ще не розробляли. Сподіваємося там на добрі результати.

Має перспективу, зокрема, і розвиток газовидобування на Волині. Там у нас є підрозділ, який має інфраструктуру з великим потенціалом, великим резервом потужності. Потрібні нові ліцензії, 3D сейсмічні дослідження, нові розвідувальні свердловини.

Чи вірю я у великий газовий потенціал Західної України? Нові 3D сейсмічні дослідження дадуть конкретну відповідь. Але вірити завжди треба. Якщо ти не віриш в ту ідею, то без сенсу займатися газовидобуванням.

Яким буде світ, коли закінчиться війна

Ще кращим, ніж був до війни. Хочеться, щоб мир, котрий настане, ніхто вже не міг порушити. Нехай він буде стабільний, надійний, справедливий. Чимало тих, хто вимушено виїхав за кордон під час війни і повернулися назад, стверджують, що ми просто не розуміємо, наскільки наша країна чудова. Нам треба переоцінити ставлення до України і прагнути стабільності задля її розвитку і економічного зростання. 

Довідково: Ростислав Лило у 36 років встав головним інженером найбільшої на Заході України газовидобувної компанії – Львівгазвидобування. Вже третій рік поспіль на ньому лежить велика частка відповідальності за виконання річної цифри видобутку. Саме він контролює роботу нафтогазопромислів у п’яти західноукраїнських областях: Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Закарпатській та Волинській.

Михайло Молокус, для Leopolis.news