logo
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
14/12
08/12
2 ...

Ескадрон «Золотих драконів»: як в Україні готують операторів БПЛА

21-03-2023 17:384694

Ескадрон «Золотих драконів»: як в Україні готують операторів БПЛА
Фото: надане Андрієм «Академіком»

 

Понад п’ять тисяч операторів безпілотних літальних апаратів підготували фахівці навчальних центрів «Крук» та «Дронаріум» протягом року. Зараз центр має кілька філій у різних містах України. А все починалося на початку березня 2022 року у Львові. 

 

Про це Leopolis.news розповів боєць 125 бригади ТрО ЗСУ, співзасновник академії «Дронаріум» на ім’я Андрій з позивним «Академік».

Як весільні дрони стали могутньою зброєю у війні проти рашистів

За його словами, ідея створити центри, де навчатимуть військовослужбовців керувати безпілотними літальними апаратами, виникла випадково, під час розмови з товаришем, Віктором Тараном, під келих вина.

«Це був період, коли про дрони ніхто не думав і не згадував. Ми сформулювали ідею і почали втілювати її в життя», – каже він.

Ідея полягала в тому, аби в цих центрах навчити фахівців, котрі вже надалі навчатимуть у своїх підрозділах наступних пілотів дронів.

«Академік» зазначив, що безпілотники залучалися на війні з 2014 року. Проте так широко їх почали використовувати саме з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну.

«Ми запросили фахівців з цивільної школи «Дронаріум». Вони готували пілотів для аграрного сектору та енергетики. Ми мілітаризували цей курс і на базі 125 бригади ТрО під керівництвом генерал-лейтенанта Артура Горбенка ми розгорнулися», – пояснює «Академік».

Першу групу набрали на початку березня. І до кінця місяця військові підрозділи України отримали 21 оператора БПЛА.

«Коли ми починали навчати пілотів дронами, то ворог шкодував на них ракети аби збити. Ну є дрон в небі, хай собі буде. А коли вони почали ефективно коригувати вогонь артилерії, то заговорили зовсім по-іншому. Тепер, коли вони тільки бачать дрони, то не шкодують ані «градів», ані «ураганів», – розповідає він.

І додає, що ворог збиває дрони та намагається дістатися до пілота. То ж тепер ця спеціальність є дуже небезпечною.

Чим корисні комп’ютерні ігри

Військовослужбовець переконаний, що навчитися азів керування дронами може і повинен кожен громадянин України. Це, на його думку, як вміння керувати автомобілем: треба мати права, бо невідомо, коли доведеться сісти за кермо.

А для бійця такі знання та вміння стануть корисними в будь-якій ситуації.

«П’ять кілометрів дроном – це не п’ять кілометрів пройти на своїх ногах», – зазначає він.

За словами бійця, найкраще і найшвидше навчаються особи, котрі працювали у сфері IT. А також – геймери. Чим молодший майбутній оператор БПЛА, тим він швидше навчається. Так, наймолодшим учнем тут був шістнадцятилітній хлопець. Хоча дуже добре себе зарекомендували й чоловіки, котрим за 50: вони дуже прискіпливі.

Також тут навчають і цивільних осіб. Але тільки тих, хто готується до мобілізації або волонтерів.

«До нас зверталися волонтери, котрі закуповували дрони для військових підрозділів. Їм потрібно було зрозуміти чим безпілотники відрізняються одні від одних і що краще закуповувати і для яких завдань», – пояснює боєць.

Зараз курс з навчання керуванням БПЛА імплементують у навчальні плани більшості вишів, котрі готують військовослужбовців.

Відьомська сотня

Першими операторами БПЛА, котрі навчалися в «Дронаріумі», стали чоловіки. Проте сюди приходять вчитися і жінки-військовослужбовці.

«Я жартую, що вже сформував своєрідну відьомську сотню», – каже Андрій.

Він також зауважив, що жінки дуже скрупульозні та дисципліновані. Пілотеси точно знають, для чого вони сюди прийшли і чого хочуть досягнути; вони не сперечаються з інструкторами та виконують усе, що їм кажуть.

«Я таких детальних та гарних конспектів, які ведуть дівчата, за все своє життя ще не бачив», – говорить «Академік».

Золоті дракони

Усіх випускників «Дронарію» називають Золотими драконами. Співзасновник академії каже, що підтримує зв’язок з усіма своїми випускниками. Вони діляться своїм досвідом та розповідають чого їм бракує та чого вони навчилися.

«Вони кажуть, що війна дуже змінилася: стала динамічною. Вартість їхніх голів зросла. На жаль, багато хто з них вже ніколи не повернеться до нас. Також багато – поранених», – говорить він.

Військовослужбовець згадує операторів дронами, котрі до повномасштабного вторгнення працювали офісними менеджерами. А зараз є бійцями київської тероборони і за допомогою яких арта ЗСУ знищила багато ворожої техніки.

«Після цього росіяни накрили їх «Градами» та «Ураганами». Обоє вижили, але один з них вже не повернеться на війну. Ще одному з наших вихованців дрон збивали «панцирем», – каже боєць. 

Андрій називає випускників «Дронаріуму» Золотими драконами та розробив розробив спеціальні шеврони.

«Я хотів підготувати шеврон, коли підготую перших 500 осіб. Потім – 700. А тепер думаю: хай це буде бригада. А тепер дивлюся – це вже дивізія, 5 тисяч», – каже військовослужбовець.

Маріанна Попович, для Leopolis.news

Фото надане Андрієм «Академіком»