logo
10/03
08/03
03/03
12/02
08/02
06/02
03/02
15/01
20/12
11/12
03/12
25/11
22/11
17/11
2 ...

НАРОДНОМУ РУХУ УКРАЇНИ – 34 | Блог Ростислава Новоженця

09-09-2023 15:272002

НАРОДНОМУ РУХУ УКРАЇНИ – 34  | Блог Ростислава Новоженця
Фото: автора

9 вересня цього року політичній партії «Народний Рух України» виповнюється 34 роки.

8-10 вересня 1989 року в Києві у конференц-залі Київського політехнічного інституту відбувся Установчий з’їзд «Народного Руху України за перебудову», де, зокрема, 9 вересня було схвалено статут НРУ.Головою Руху було обрано письменника і громадського діяча Івана Драча.

Народний Рух став першою і найчисельнішою проукраїнською легальною громадсько-політичною організацією, яка ставила собі за мету демократичну перебудову суспільства, а згодом і побудову незалежної України. В перші роки діяльності НРУ об’єднував у своїх лавах близько 500 тисяч членів. У 1993 році НРУ було проголошено політичною партією.

Народний Рух України відіграв основну роль у згуртуванні патріотично налаштованих громадян України в боротьбі за проголошення Незалежності України у 1991 році. Водночас надалі Рух допустився значних помилок у політичній діяльності. Зокрема, перетворення Руху в партію призвело до знищення найпотужнішої в Україні проукраїнської громадсько-політичної організації. Відмова НРУ від переходу з націонал-демократичної на націоналістичну ідеологію загальмувала не лише розвиток партії, але й негативно вплинула на процеси деколонізації в самій Україні. Рухом було обрано завідома програшну тактику безконечних компромісів замість принципової боротьби за право українців бути господарями на своїй землі.

Підтвердженням цьому виступає популярне гасло тодішнього голови НРУ Івана Драча: “Аби в Україні жилося краще: росіянам - ніж в Росії; євреям – ніж в Ізраїлі, а українцям – ніж в Канаді”. Перші два пункти цієї національної програми в Україні успішно виконані, а хто подбає про титульну націю!? Ба більше, провідні діячі Руху, зокрема, голова Львівської крайової організації НРУ, згодом народний депутат України Юрій Ключковський, сприяли скасуванню графи національність в офіційних документах (аби приховати проблему дискримінації українців в Україні). Прикро, але навіть новий голова Руху В’ячеслав Чорновіл (харизматичний лідер, багаторічний політв’язень, дисидент)  допускався серйозних помилок. Чого лише варта його прихильність до ідеї федеративного устрою України?!

Пізнаймо правду і правда визволить нас!

Звісно зі сторони легше вказувати на прорахунки. Але вже надто дорогою ціною дається нам Незалежність аби ми не бачили своїх помилок і знову наступали на ті ж самі граблі.

З Днем народження рухівці!

Ростислав Новоженець, громадсько-політичний діяч, член НРУ (1989-1993)

 Leopolis.news