logo
26/04
24/04
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
2 ...

5 заповідей сімейних лікарів та лікарок

02-10-2023 14:003296

5 заповідей сімейних лікарів та лікарок
Фото: rbc.ua

Команда громадської спілки «Твій сімейний лікар» поспілкувалась із представниками й представницями менеджменту ПМД, пацієнтських організацій та сімейними лікарями й лікарками й створила близький до ідеалу образ лікаря або лікарки первинної ланки. Хто цей лікар або лікарка та які заповіді вони сповідують, — читайте в матеріалі. 

Михайло дбайливо виконує усі настанови сімейної лікарки Катерини Олександрівни. Він приймає необхідні ліки, щороку проходить чекапи, вакцинується від грипу, тестується на ВІЛ та інші захворювання. Михайло дослухається до порад пані Катерини, повністю довіряє і пише їй лише в робочі години, усвідомлюючи, що лікарці також треба відпочивати. Всім би нам таких Михайлів, скажуть сімейні лікарки та лікарі. Михайло — зразковий клієнт, з такими взаємодіяти — суцільне задоволення. 

А які риси мусить мати пані Катерина, та й загалом сімейні лікарі й лікарки, аби Михайло та інші вважали їх зразковими? Разом із людьми, що працюють в медичній галузі, зібрали образ першокласного сімейного лікаря або лікарки. Перш ніж перейти до суті, про всяк випадок, зазначимо: ідеалу, як серед лікарства, так і серед спеціалістів і спеціалісток в інших галузях не існує, втім це не має ставати на заваді постійному самовдосконаленню.

Любити людей і прагнути їм допомогти

Коли питаємо Марту Матюшко, начальницю управління охорони здоров‘я Львівської міської ради, про головний принцип в роботі, вона цитує Ліну Костенко: «Віддай людині крихітку себе, за це душа наповнюється світлом». 

Хоч для когось це звучатиме банально, наша Катерина Олександрівна знає: без щирої емпатії не варто працювати сімейною лікаркою. Вона робить усе, аби клієнти й клієнтки не хворіли, тож наполегливо рекомендує не нехтувати профілактичними оглядами. Якщо ж людина вже захворіла, пані Катерина усіляко намагатиметься допомогти, заручившись доказовими способами. Якщо не зможе сама — завжди знайде, до яких вузьких спеціалістів чи спеціалісток скерувати.

Постійно професійно вдосконалюватися

Катерина Олександрівна — амбітна й непосидюча. Її жодним чином не вдовольняє статус людини, яка лишень виписує лікарняні й скеровує до ендокринолога чи хірургині. Саме тому вона постійно опановує щось нове: то на Азовську школу сімейної медицини потрапить, то послухає про досвід американських колег з Бостона. Вона вже розібралась, як робити УЗД, навчилась тестувати й вести людей, що живуть з ВІЛ. Пані Катерина розвивається усебічно: займається йогою і відвідує заняття з англійської, а на її книжкових полицях Леся Українка й Мілан Кундера сусідять з шанованими в медичних колах Генрі Маршем та Іаном МакВінні. Сімейна медицина не стоїть на місці — так само на ньому не стоїть і Катерина. Якщо ж трапляється щось, чого наша лікарка не знає, вона сміливо в цьому зізнається і йде розбиратися. 

Вміти спілкуватися, слухати й чути

Наша героїня розуміє, що визначити діагноз і виписати листочок з назвою трьох препаратів — недостатньо. Катерина знає, що до кожної людини слід підходити індивідуально, тож уникає формальностей і шаблонів. Кожне рішення лікарка обґрунтовує і водночас не забуває радитись з клієнтом чи клієнткою, адже саме вони несуть відповідальність за власне здоров’я. 

Катерина вправно маневрує між сімейнолікарською і загальнолюдською мовами. Ось що з цього приводу думає Ірина Цегелик, медична директорка 4-ї Лікарні, Другого медичного об‘єднання Львова, лідерка Львівської спільноти ТСЛ: «Інколи людям здається, що лікарю чи лікарці бракує професійних знань і навичок. Це не завжди так. Це враження виникає, тому що фахівець чи фахівчиня не вміє донести інформацію правильно, не може говорити зрозумілою мовою».

Бути сучасними й гнучкими 

Сімейні лікарі та лікарки щодня спілкуються з найрізноманітнішими людьми, тож знають, як важливо тримати стрій і знаходити ключик до кожного та кожної. Хтось буде надто збуджений і заздалегідь упереджений, а з когось треба витягувати кожне слово, продираючись назустріч діагнозу. 

Катерина має декілька варіантів розвитку взаємодії з клієнтами й клієнтками. Вона залюбки проводить консультації онлайн, а з уже знайомими людьми вирішує багато питань в листуванні у месенджерах. 

Приймати усіх людей щиро й приязно

Катерина однаково уважна до людей, що живуть з ВІЛ, гепатитами та туберкульозом, ЛГБТІК+ людей, дітей та людей третього віку (саме так, запевняє Катерина, а не «похилого» чи «літнього»), людей з інвалідністю і людей з діабетом. Наша лікарка лікує людину з хворобою, а не хворобу у відриві від людини. Катерина також усвідомлює, що ми живемо в країні, де всі мають право бути почутими, незалежно від фізичного стану чи сексуальної орієнтації. А ще пані Катерина послуговується правилом, про яке неодмінно повідомляє своїх клієнтів та клієнток: усе, сказане в стінах її кабінету, залишиться в стінах її кабінету. 

Замість висновків

Звісно, заповіді сімейних лікарів та лікарок не обмежуються цим переліком. Тут команда ГС «Твій сімейний лікар» радше виокремила такі, що передовсім допомагають збудувати здорове суспільство здорової людини та найчастіше зринають у розмовах із лікарством та пацієнтством. 

Тішимося, якщо ви — лікар або лікарка ПМД, які знайшли себе у цих цінностях і маєте що додати до списку. Якщо ж ви клієнт або клієнтка, сміливо послуговуйтесь цими пунктами, коли обираєте, із ким укласти декларацію. 

Leopolis.news