logo
26/04
24/04
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
2 ...

Громада проти місцевої влади

27-10-2023 16:134982

Громада проти місцевої влади

Громада Давидова, що біля Львова, виступила проти рішення влади виставити на продаж 3,3 гектари землі в центрі Давидова.

Відповідно до детального плану території величезну площу пропонували забудувати багатоповерховими житловими будинками та комерційною забудовою. Мешканців обурило, що місцева влада навіть не провела громадських обговорень, а про такі наміри жителі дізнались від місцевих активістів.

Продавати чи не останні вільні земельні ділянки в Давидові під час війни є мало не злочином, переконані місцеві. Адже поки триває війна слід зосередитись на підтримці Збройних Сил України, а не розпродувати землю залишаючи громаду без шансу на майбутній розвиток.

Улітку цього року на міжнародній конференції в Лугано Президентом України В. Зеленським було презентовано план відбудови України, і саме на післявоєнній відбудові з залученням широкого кола міжнародних інвесторів стоїть акцент. Давидівська громада зважаючи на вигідне географічне розташування могла б бути привабливою для міжнародних інвесторів, звісно за умови належної роботи  в цьому напрямку. Проте цей шанс буде неможливим у разі постійного продажу земель громади, адже тоді громаді напросто не буде що запропонувати міжнародним партнерам.

Окрім цього місцевих чиновників не зупинило навіть те, що частину землі обробляють вже не один десяток, а декотрим з користувачів вже телефонували невідомі особи й рекомендували не обробляти землю після збору урожаю так як «вона йде на продаж».

Питання про виставлення на продаж з’явилось у вересні цього року, проте завдяки активній позиції громади його вдалось відкласти.

Проте вже зараз згідно з порядком денним депутатської комісії, опублікованого в місцевій телеграм-групі депутати вкотре спробують «протягнути» це питання на сесії, яка має бути на початку листопада.

На що мали б піти потенційні отримані кошти невідомо. Місцеві активісти сумніваються, що на підтримку військових, адже згідно з інформацією, отриманою у відповіді на запит на публічну інформацію, Давидівська сільська рада з початку повномасштабного вторгнення отримала 86 181 400 грн надходжень в свій бюджет від «військового» ПДФО, в той самий час витратила на підтримку військових лише 38 491 585 грн, тобто менше 50% від отриманих коштів скерували на підтримку війська.

Активна громада вимагає від місцевої влади зупинити бездумний розпродаж найціннішого ресурсу – землі, а зосередитись на підтримці військових  та закликає місцевих депутатів ініціювати громадські слухання в таких важливих для життя громади питаннях. 

Маркіян Войтович