logo
10/03
08/03
03/03
12/02
08/02
06/02
03/02
15/01
20/12
11/12
03/12
25/11
22/11
17/11
2 ...

Хто захистить честь і гідність Львова та області? | Блог Ростислава Новоженця

17-11-2023 09:501824

Хто захистить честь і гідність Львова та області? | Блог Ростислава Новоженця
Фото: УНІАН

Відкритий лист-звернення  у справі Ірини Фаріон.

Звільнення відомої захисниці української мови Ірини Фаріон з посади професорки кафедри української мови Національного університету Львівська політехніка викликало  значний суспільний резонанс.

Ірина Фаріон була звільнена з 16.11.2023 згідно з Наказом № 4354-3-10 від 15.11.2023, за підписом ректора Юрія Бобала.  Звільнення відбулось відповідно до п.3 Ст.41 КзПП України, тобто за вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи. У наказі, з порушенням процедури, не вказано в чому конкретно проявилось порушення, що стало приводом до звільнення. Однак всім зрозуміло, що цьому послужило скандальне інтервю Ірини Фаріон, де вона рішуче обстоювала законну вимогу щодо використання української мови у ЗСУ.

Виходить, що ректорат Львівської політехніки кваліфікує захист української мови у війську як аморальну поведінку, і вважає, що така громадянська позиція Ірини Фаріон є несумісною з продовженням її роботи на посаді професора. І це при тому, що напередодні кафедра української мови, де працювала І.Фаріон, оприлюднила своє звернення на її підтримку. Натомість керівництво університету піддалось тиску групи дезорієнтованих студентів, й не розібравшись у суті справи, ухвалило поспішне рішення про звільнення І.Фаріон з роботи.

Серед української громадськості факт звільнення Ірини Фаріон з посади розцінюється не інакше, як політична розправа за її багаторічну принципову позицію у захисті державності української мови. Керівництво Львівської політехніки цим ганебним вчинком знеславило себе і весь вищий навчальний заклад. Цей прецедент кидає тінь на усю патріотичну репутацію Львова та Львівщини, що завжди були першими у боротьбі за українську мову. Якщо не зупинити цю наругу над українською мовою в зародку наслідки можуть бути плачевними.

Як колишній студент Львівської політехніки звертаюсь до ректора Юрія Бобала з вимогою негайно відкликати (скасувати) наказ про звільнення з посади Ірини Фаріон. В іншому випадку закликаю його скласти з себе повноваження ректора, а всьому ректорату піти у відставку.

Як виборець вимагаю від керівництва Львівської міської ради, Львівської обласної ради, Львівської військової адміністрації, депутатів Верховної Ради від Львівщини негайно втрутитись у цю вибухонебезпечну ситуацію, яка може перерости у непрогнозовані громадянські протести. 

Випускник Львівського політехнічного інституту (1973-1978), львів’янин Ростислав Новоженець