logo
26/04
24/04
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
2 ...

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

24-01-2024 17:252786

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

22-24 січня багато користувачів почали поширювати в соцмережах, вайберчатах, вацапчатах, а найбільше у анонімних ТГ каналах, результати фейкових (нижче пояснюємо чому) соцопитувань такого зразка:

«До наступного Парламенту потрапляють партії Зеленського, Залужного та Тимошенко, не проходить – Притули

Партії Зеленського, Тимошенко, Залужного, Порошенка і Бойка мають всі шанси потрапити до нового складу Парламенту.

Про це свідчать дані великого опитування ВГО «Передові Правові Ініціативи», проведеного як в Україні, так і закордоном наприкінці 2023 року. Вибірка склала майже 11 тисяч українців! Серед опитаних громадян, які визначилися і прийшли б на виборчі дільниці: за партію Валерія Залужного проголосували 30,78%, за блок Зеленського – 21,53%, партію Бойка – 11,43%, ЄС – 9,21%, а «Батьківщину» підтримали б 7,43%. Всі інші політичні партії набирають менше 5%. Ці результати підтверджують тенденцію до стрімкої втрати діючою владою підтримки в суспільстві. Варто підкреслити, що опитування було проведено ще до скандалу навколо провального законопроекту влади про посилення мобілізації. Цей законопроект серйозно збурив суспільство і сильно вдарив по рейтингу влади. Український Телеграм». 

Розбираємо по пунктах.

1. Поки країна перебуває у стані війни, жодні соціологічні опитування не мають значення, які б цифри вони не показували, а відтак серйозно оцінювати й аналізувати їх зараз немає сенсу.

2. «Дані великого опитування» - ось саме слово «великого» і викликає недовіру, адже щоб провести велике соціологічне опитування потрібно багато часу і працівників. Очевидно, що слово «велике» тут вставили лише для того, щоб емоційно привернути увагу медіанеграмотного читача.

3. Не вказано конкретно час і хто замовник цього прости господи опитування. Також не зазначено, де саме і кого саме опитували (хто ж ці 11 тис українців?)  

Найголовніше, на що варто звернути увагу - це назва ВГО «Передові Правові Ініціативи», яка нібито це опитування і проводила. А тут найцікавіше.  

На їхній сторінці у Фейсбуці вказано, що це громадська організація - https://www.facebook.com/ppiorg/

Покликання на сайт, яке вказане на сторінці у Фейсбуці, веде на російськомовний сайт, що рекламує казино та ігрові автомати – переконайтеся! - https://ppi.org.ua/?fbclid=IwAR28l5O44a4inj3U3M7nByNq-7snhu-URkUFWKuFVz1kyWWjnjuxkXp4304 

Вказаний на сторінці номер телефону 044 223 0884 - відключений та не є дійсний (теж можете набрати і переконатися).

А в їхніх «соцопитуваннях», які публікуються на цій сторінці, у всіх рейтингах третю позицію займає проросійський політик, керівник ОПЖЗ Юрій Бойко (після Зеленського-Залужного), а 4-5 місця розділяють Тимошенко- Порошенко.  

Більше про ВГО «Передові Правові Ініціативи» можна дізнатися в реєстрі псевдосоціологів - https://texty.org.ua/d/socio/firm/peredovi-pravovi-initsiatyvy/

Існує достатньо доказів зв’язків ППІ із Партією регіонів та її наступниками - «Опозиційним блоком» та «Опозиційною платформою - За життя».

З 2019 року опитування ППІ презентує голова організації Роман Редько, https://www.chesno.org/politician/18643/ який тричі балотувався до Ради від Партії регіонів, депутат Київської облради від цієї ж партії у 2010-2015 роках. 

У 2012 році «Передові правові ініціативи» отримали персональну подяку від Януковича до Дня незалежності України. 

За даними видання «Главком», з травня 2016 року на посаді керівника ППІ працює Андрій Долганов, він же помічник-консультант на громадських засадах нинішнього нардепа від «Опоблоку» Юрія Бойка. У Верховній Раді VI скликання Долганов працював помічником тодішнього «регіонала» Бойка на платній основі.

Також Долганов https://www.chesno.org/politician/23097/ у 2010 році обрався депутатом Київської облради від Партії регіонів, а згодом став першим заступником голови ради.

21 серпня 2020 на сайті «Українських національних новин» під час місцевих виборів 2020 року розмістив кілька сотень явно піарних матеріалів на користь кандидатки від «Слуги народу» Ірини Верещук.  

Висновок або Як захистити себе та близьких від фейків і медіаманіпуляцій:

1) Звертайте увагу на емоції, які викликає у вас повідомлення, напр. «велике опитування»

Якщо ви прочитали «новину» і вам кажуть терміново поділитися нею - то не варто цього робити.

2) Шукайте відповіді на основні питання: Хто провів опитування? Що за опитування? Коли провів опитування? Як провів опитування? Чому і з якою метою провели опитування? Де проводилося опитування?

3) Завжди самі перевіряйте те, що вас просять поширити (наприклад, офіційні джерела, видання, оригінальний сайт, на якому буцімто вийшло опитування). Адже може виявитися, що це опитування проводили не соціологи, а аферисти, або воно узагалі не проводилося.

4) Навчіться відрізняти факти від маніпуляцій. Факт завжди можна перевірити і підтвердити. Маніпуляція - це різновид впливу на інших з метою досягнення корисливої цілі.

5) Мотивуйте інших підвищувати рівень медійної грамотності!  

Василь Чорний, викладач Львівського національного університету імені Івана Франка, учасник Всеукраїнського клубу фактчекерів