logo
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
14/12
08/12
2 ...

Адвокатська «клоака» Львова

16-06-2021 10:009368

Адвокатська «клоака» Львова

Активність адвоката Романа Бенцарука у судах Львова, яка не відповідає «Правилам адвокатської етики», привела журналістське розслідування його поведінки до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області та до Ради адвокатів Львівської області. На ці структури покладено обов’язок забезпечувати професійний рівень адвокатів та якість надання правової допомоги. Однак зазначені інституції не завжди добросовісно виконують свої обов’язки.

 

Іменитий адвокат Денис Пономаренко в одній зі своїх статей зазначив: «У публічній діяльності адвокатів особливу увагу суспільства завжди привертала проблема адвокатського співвідношення мети та засобів під час захисту своїх довірителів. Для адвокатури моральна оцінка важливіша, ніж для багатьох державних органів. І є неприйнятним досягнення мети будь-якими засобами. Допустимо діяти лише у правових межах».

Адвокат Роман Бенцарук

Один із персонажів публікації, Роман Бенцарук, народився у селі Білозірка (Лановецький район, Тернопільська область), що розкинулось на березі мальовничої річки Самець. Родина Бенцаруків належить до числа місцевих латифундистів, розпоряджається 89,220 кв. метрами родючих земель. Здавалося, скільки корисних справ міг би зробити Роман на просторих ланах Поділля. Проте його більше ваблять хащі юриспруденції.

Трудову діяльність Роман Бенцарук розпочав у 2002 році. Навчався у Національній юридичній академії України, перебував на військовій службі. Із жовтня 2007 року по 14 серпня 2012 року працював на прокурорських посадах у військовій прокуратурі Західного регіону України.

Із прокурорської посади довелось звільнитись, оскільки його професійно-моральні якості розминулись із соціально-психологічними критеріями працівників військової прокуратури. Ймовірно, що важка прокурорська праця позначилась на здоров’ю, тому що у відставку Роман Бенцарук пішов із інвалідністю третьої групи. Хоча перед звільненням здоров’ям пашів. Та і сьогодні виглядає нівроку.

Через 24 дні після звільнення з прокурорської служби Роман Бенцарук отримав 8 вересня 2012 року адвокатське свідоцтво №1960, яке надала Львівська обласна КДКА (Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури). Коли експрокурор встиг перекваліфікуватись в адвокати, у кого із адвокатів пройшов стажування – невідомо. Проте можна припустити, що від того теплого вересневого дня у Романа Бенцарука склались із Львівською КДКА довірливі стосунки.

За адресою індивідуальної адвокатської діяльності, яку вказав молодий адвокат, знаходиться Галицько-Франківський військкомат, а також КЕВ (Квартирно-експлуатаційний відділ) Міністерства оборони України. Можливо Роман Бенцарук має дар провидіння, тому що за вказаною адресою працевлаштувався юрисконсультом КЕВ лише через шість місяців – у березні 2013 року.

Шахрайство зі страховим стажем

Дирекція Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, на підставі акта планової перевірки від 19 червня 2015 року, прийняла рішення №40 «Про повернення коштів Фонду та застосування фінансових санкцій за порушення законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності».

Згідно з висновками акта перевірки, юрисконсульт КЕВ Роман Бенцарук порушив:

● абзац 2 статті 37 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18 січня 2001 року №2240, а саме – невірно визначено розмір допомоги з тимчасової непрацездатності залежно від страхового стажу Романа Бенцарука у розмірі 3283,54 грн;

● пункт 1 частини 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року №1105, а саме – невірно визначено розмір допомоги з тимчасової непрацездатності залежно від страхового стажу Романа Бенцарука у розмірі 1470,62 грн.

Роман Бенцарук відмовився добровільно повернути у державний бюджет незаконно отримані кошти в сумі 6,595,50 гривень (із них неправомірна витрачена сума страхових коштів – 5757,10 грн, штраф – 838,40 грн). Разом із керівництвом КЕВ він затіяв довготривалу судову тяжбу із Фондом соціального страхування, дійшов у своїй подиву гідній наполегливості аж до Верховного Суду, де остаточно справу програв. Незаконно отримані кошти і штраф довелось сплатити.

Махінації Романа Бенцарука у судах

Юрисконсульт КЕВ Роман Бенцарук має контракт із Регіональним центром надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області. Невідомо за яких умов, чи у вільний час від виконання юрисконсультських обов’язків у КЕВ, чи під час робочого часу, проте Роман Бенцарук часто буває в судах Львова, де представляє інтереси своїх довірителів – здебільшого шахраїв, розбійників, злодіїв.

Із метою посприяти правопорушникам уникнути покарання, адвокат Роман Бенцарук застосовує неетичні прийоми, щоби затягти судове провадження справи задля закінчення процесуальних строків. Так, у Франківському суді Львова було зірвано 13 судових засідань із вигаданих причин, у Сихівському суді – три судові засідання, дати проведення яких були наперед узгоджені з адвокатом.

Суддя Сихівського суду Софія Чорна не стала «колекціонувати» різновиди цього саботажу. Після третьої відсутності адвоката без пояснювальних документів суддя подала скаргу в Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури. У зверненні до Комісії суддя клопотала про притягнення Романа Бенцарука до дисциплінарної відповідальності за неналежну процесуальну поведінку під час виконання професійних адвокатських обов’язків.

Дискредитація професії адвоката

У «Правилах адвокатської етики» 2012 року та доповнень 2017 року передбачені пункти, які регулюють відносини адвоката із судом, дотримання принципу чесності та порядності під час здійснення професійної діяльності у суді. Адвокат не повинен, зокрема, вчиняти дій, спрямованих на невиправдане затягування судового розгляду справи. Адвокат зобов’язаний сумлінно ставитись до своїх обов’язків перед клієнтом.

У скарзі в Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури суддя Софія Чорна зазначила, що адвокат Роман Бенцарук не прибув у Сихівський суд 16 березня 2021 року в зв’язку із начебто відрядженням у Миколаївський районний суд, однак підтверджуючих документів не надав.

У Миколаївському районному суді в Романа Бенцарука 16 березня не було судових засідань. Судова справа стосовно клопотання керівництва Миколаївської виправної колонії №50 про умовно-дострокове звільнення засудженого ОСОБА_1 було призначене на 17 березня. Проте і 17 березня адвокат Бенцарук не з’явився у Миколаївський суд та не надав правової допомоги своєму призначеному клієнтові. І не повідомив про причину своєї відсутності ні головуючого суддю Олександра Бачуна, ні представника виправної колонії Тараса Кісіля.

У відповідь на інформаційний запит голова Миколаївського районного суду Володимир Павлів повідомив, що представника Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги Романа Бенцарука не бачили в районному суді ні 16 березня, ні 17 березня.

Ба більше, адвокат, якого Регіональний центр надання безплатної правової допомоги призначив надати юридичні послуги ув’язненому ОСОБА_1, навіть не подав апеляційне клопотання на рішення Миколаївського районного суду відмовити засудженому в достроковому звільненні.

Адвокат Бенцарук покинув свого клієнта напризволяще, не надавши йому змоги скористатись послугами іншого адвоката Регіонального центру з надання правової допомоги, більш сумлінного. Цей кричущий випадок у Миколаївському районному суді констатує, що громадянин Бенцарук має деформоване почуття соціального обов’язку, є порушником загальних норм і принципів суспільної моралі. Тобто є такою особою, яка не повинна займатись адвокатською діяльністю, оскільки своєю безвідповідальністю може завдати і завдає шкоди людям, які довірили захисникові свою долю.

Водночас можемо припустити, що адвокат Роман Бенцарук оформив своє відрядження у Миколаївський районний суд через портал державних закупівель у системі Prozorro. Не обов’язково, що це саме ця послуга за 7529, 48 грн, проте у системі Prozorro в Романа Бенцарука є чимало таких закупівель.

Уповноважені державні органи мають обов’язок перевірити, чи адвокат Роман Бенцарук бува не здійснив фінансове шахрайство та отримав через Регіональний центр із надання безоплатної правової допомоги у Львівській області неправомірну вигоду за ненадані юридичні послуги, чи не оформив своє відрядження у Миколаївський районний суд. Якщо не оформляв, тоді як прозвітував перед Центром, що не надав юридичних послуг людині, яка звернулась у Центр по допомогу? Хіба в такому випадку Роман Бенцарук не порушив присягу адвоката та свою обіцянку «з високою відповідальністю виконувати покладені на мене обов’язки, бути вірним присязі»?

Халатне ставлення до професійних обов’язків ніяк не позначилось на стосунках Романа Бенцарука з керівництвом Центру: адвокат і далі успішно розігрує лот за лотом з надання послуг правової допомоги.

За львівською адресою вулиця Героїв Майдану, будинок 32 знаходиться Академія сухопутних військ. Схоже, що керівництво Академії не надто перебірливе стосовно моральних критеріїв персоналу, який представлятиме інтереси військового закладу.

Ворон воронові ока не видзьобає, адвокат адвоката не осудить

У липні 2019 року один із учасників судового провадження у Франківському районному суді Львова, під час якого 13 разів були відкладенні судові засідання, бо не з’являлись адвокат Роман Бенцарук та його клієнт, звернувся у Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Львівської області зі скаргою на системного правопорушника. Скаргу надіслав на ім’я голови Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії Любомира Стрепка.

Засідання Комісії відбулось 27 вересня 2019 року. Вірніше сказати, що це було не засідання правників, а ретельно відпрацьований постановочний фарс із метою приголомшити скаржника. В інсценуванні засідання Комісії взяли участь шестеро юристів, кожен із яких виконував завчену роль. На оскарженого адвоката позірно насідали, навіть трішки ганили, а в результаті сказали: «Іди собі та роби, що хочеш».

У рішенні Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Львівської області №9/ІІ/4-2019 щодо порушення дисциплінарної справи проти адвоката Романа Бенцарука було відмовлено. Йому не винесли навіть усного попередження, а в поведінці юристів КДКА під час засідання проглядався погано прихований інтерес.

Отримуючи чималі кошти від скаржників на діяльність адвокатів, Комісія могла би заправити картридж новим тонером, щоби роздруківку рішення можна було легко прочитати. Це відверто халатне ставлення до громадян, які сплачують за півгодинну роботу (орієнтовний час розгляду однієї справи) чималі кошти. Того дня, 27 вересня 2019 року, було 7 таких розглядів. І кожний скаржник заплатив один прожитковий мінімум для працездатних осіб, який із 1 липня 2017 року становив 2007 гривень.

У рішенні №9/ІІ/4-2019 сказано, що адвокат Бенцарук здійснює адвокатську діяльність за адресою: 79050, Львівська область, м. Львів, вул. Батуринська, 2. Вулицю Батуринську обслуговує 7 відділення Укрпошти, а не відділення 50.

Скаргу на непрофесійні дії в суді адвоката Романа Бенцарука розглядали такі адвокати: Світлана Мисенко, Мар’яна Діль, Іван Лисович, Олег Іванов, Любов Саміло і Сергій Лозан. Відмову в порушені дисциплінарної справи підписали три особи: Любомир Стрепко, Світлана Мисенко і Мар’яна Діль.

Відтиски печаток на рішенні Комісії такі самі бліді й невиразні, як і надрукований текст. І підпис один за трьох, як у героїв роману Олександра Дюма. Підписала відмову, можна припустити, «мушкетерка» Мисенко, яка найбільш агресивно ставала на захист професійної непорядності адвоката Бенцарука.

Через кілька днів після сумнівного з етичної точки зору засідання Комісії випала нагода побачити Любомира Стрепка. Розповідь про те, як його підлеглі познущались над правосуддям і здоровим глуздом не справила жодного враження на голову КДКА Львівської області. Його холодний погляд досвідченого функціонера дивився одночасно повз і крізь співрозмовника, він не обмовився ні словом, на обличчі не ворухнувся жоден м’яз. Застиглий релікт.

Принагідно зазначимо, що в 2019 році громадянин Юрій Охота позивався до Любомира Стрепка про те, що голова КДКА порушив вимоги Закону України «Про звернення громадян» під час розгляду звернення, тобто надав необґрунтовану відповідь. Львівський окружний адміністративний суд визнав протиправними дії КДКА Львівської області.

Скориставшись доброю порадою КДКА оскаржити їхнє рішення у Вищій кваліфікаційно-дисциплінарній комісії, скаржник так і зробив: надіслав скаргу в Київ на вулицю Борисоглібську. Проте відповіді не отримав. Імовірно, Лідія Ізовітова, голова Національної асоціації адвокатів України та Ради адвокатів України, вирішила залишити юристів КДКА Львівської області такими, якими вони є.

Нездоланна кругова порука

У статті «Суддя & адвокат: Безкомпромісне протиборство» вже інформували читачів, що на журналістський запит у Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Львівської області, яке рішення ухвалили стосовно скарги судді Софії Чорної, голова комісії Любомир Стрепко відповів: «Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Львівської області не може надати інформацію на Ваш запит, оскільки не має права розкривати матеріали дисциплінарних проваджень у контексті законодавчих обмежень та захисту персональних даних». Іншими словами: нічого встромляти свого носа в наші кулуарні адвокатські справи.

Любомир Стрепко мудрує про якийсь захист персональних даних, щоби традиційно незаконно відмовити у доступі до однозначно публічної інформації. Читачам Leopolis.news потрібні не персональні дані, а рішення стосовно адвоката Романа Бенцарука: винуватий або не винуватий? Якщо винуватий, то чи тимчасово відсторонений від адвокатської діяльності, чи позбавлений права займатись адвокатською діяльністю? Про які персональні дані йде мова? Персональні дані адвоката Романа Бенцарука виставлені на всезагальні оглядини в Єдиному реєстрі адвокатів України ще з 2012 року.

Довелось надіслати інформаційний запит на адресу голови Сихівського суду, щоби ця інстанція повідомила громадськості про рішення Львівської КДКА стосовно поведінки адвоката Романа Бенцарука. Голова Сихівського суду Ольга Бойко нічого кращого не домислила, як переадресувати запит у КДКА Львівської області. Звідтіля надіслали роздратовану відповідь Любомира Стрепка: вдруге рекомендуємо не встромляти носа у наші справи.

Імовірні фінансові схеми у відомстві Любомира Стрепка

На сайті Ради адвокатів Львівської області публікують інформацію про Порядок денний засідання дисциплінарної палати КДКА Львівської області, наприклад, 27 вересня 2019 року. Із цього оголошення незрозуміло, хто і на кого скаржиться, інформація зашифрована в ініціали. Скаржник Зе подав клопотання проти адвоката Ге, Личаківський районний суд оскаржив поведінку адвоката Ге. Невідомо, чи того самого Ге, чи отих Ге розвелось більше.

Зате, коли справа стосується не сплати річних адвокатських внесків (2270 грн) для так званої неприбуткової професійної організації – Ради адвокатів Львівської області – тоді персональні дані, як каже Любомир Стрепко, публікують у повному обсязі: прізвище ім’я, по-батькові. Таких неплатників набралось чимало – 39 осіб. Невідомо, чи під час пандемії Рада адвокатів Львівської області сприяла своїм членам в отриманні клієнтів, зате видно як наполегливо домагається сплатити членську данину. А ще у 2021 році змінилось ставлення до скаржників: їхні персональні дані тепер пишуть повністю.

Залишилось ще так само повністю писати імені і прізвища адвокатів, діяльність яких оскаржують, а висновки КДКА публікувати на сайті. Якщо результати судових засідань публікують в Єдиному реєстрі судових рішень, то чому не зробити аналогічний реєстр рішень КДКА та не створити онлайн-рейтинг професійної добропорядності адвокатів, за діяльність яких несе відповідальність Рада адвокатів Львівської області? Аби потенційні клієнти знали, кому довіряють свої судові справи.

Причина, чому КДКА приховує імена адвокатів-правопорушників проста, наче залізнична колія – це гроші. Не можемо стверджувати на всі сто відсотків, лише повідомимо інформацію, яка нуртує в місті.

Приходить, наприклад, скаржник із заявою на непрофесійну діяльність адвоката Бе, Ве чи Ге. Щоби скаргу взяли до розгляду, скаржникові потрібно сплатити прожитковий мінімум для працездатних осіб, а це 2379 грн із 1 липня 2021 року. Тоді у КДКА викликають адвоката, де йому говорять: «Тут скаржник поклав на терези правосуддя 2379 гривень. Урівноваж терези або навіть і схили їх на свій бік, що буде похвально». Оскарженому діватись нікуди: або схилити терези, або втратити дохідне адвокатське місце. Далі КДКА розігрує спектакль перед скаржником, як у випадку з адвокатом Романом Бенцаруком, і ошелешений скаржник йде з нічим та ще із почуттям глибокої провини перед оскарженим адвокатом.

Адвокати, оправдані в КДКА, здебільшого не стають на шлях напоумлення, а продовжують порушувати норми адвокатської етики, поки на них знову не напишуть скаргу. А далі в КДКА знов-таки відбудеться постановочне шоу. Якщо такі події й справді мають місце, як говорять у місті, тоді таке явище можна класифікувати як системний кругообіг адвокатів-правопорушників у КДКА Львівської області.

Саме тому, щоби в суспільстві не було сумнівів у добропорядності членів КДКА, рішення Комісії необхідно оприлюднювати, як теж і повідомляти імена адвокатів-правопорушників. А ще кожного року доречно переобирати голову КДКА та робити щорічну ротацію принаймні половини членів Комісії. Щоби моральна цнота учасників засідань КДКА не наражалась на ймовірну небезпеку обрости ницими спокусами всесильної мамони, щоби 7 пунктів статті 34 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» належно виконувались.

Також доцільно створити аудиторську комісію, залучивши до неї представників громадських організацій, яка перевірятиме обґрунтованість рішень КДКА. Громадські аудитори, якщо матимуть бажання, повинні мати змогу брати участь у засіданнях КДКА так, як присяжні беруть участь у судових засіданнях.

Центр надання безоплатної допомоги

Право на безоплатну правову допомогу гарантується Конституцією України. Кожен може отримати правову консультацію щодо того, як діяти для вирішення своєї життєвої проблеми. Громадяни, які не мають можливості самостійно захистити свої права та інтереси, можуть скористатися допомогою адвоката чи юриста. Правові послуги, які надають адвокати та працівники системи безоплатної правової допомоги, безоплатні для клієнтів, їх оплачує держава.

Це в теорії, а на практиці буває, що деякі представники Регіонального центру вимагають у клієнтів гроші за свої послуги. Керівництво Центру не надто перебірливе у підборі кадрів, які будуть вирішувати життєві проблеми громадян. Це питання ще потрібно буде докладніше вивчити, навіть скористатись можливостями модуля «Таємний клієнт».

В усякому разі Ігор Микитин, директор Регіонального центру, ще у 2019 році був повідомлений про витівки адвоката Романа Бенцарука у Франківському суді Львова, однак висновків не зробив. У Центрі з адвокатом Бенцаруком і досі укладають контракти. Позиція Ігоря Микитина, яку він у 2019 році озвучив скаржникові на дії адвоката Бенцарука у Франківському суді Львова, суспільно короткозора. Вона полягає в тому, що допоки в Романа Бенцарука є адвокатське свідоцтво, допоки Рада адвокатів Львівської області гарантує йому право займатись адвокатською діяльністю, у Регіональному центрі проблем не бачать.

У місті говорять, що між Регіональним центром Ігоря Микитина та КДКА Любомира Стрепка існує міцна професійна зв’язка, як в альпіністів під час сходження на важкодоступні вершини. Треба лише дослідити, чи насправді є такий симбіоз, і хто із них здійснює верхнє страхування, а хто – нижнє.

Післямова

Перед публікацією статті надійшла усна інформація з вулиці Батуринської, №2, що Бенцарук Роман Андрійович працює у КЕВ не юрисконсультом, а піднявся по службових щаблях до посади начальника юридичного відділу і працює на повну ставку. Із Академії сухопутних військ повідомили телефоном, що не знають такого юрисконсульта, як Роман Бенцарук, тож військовим невідомо, чиї інтереси він представляє.

Настала компетенція Західного офісу Державної аудиторської служби з’ясувати, в який спосіб адвокатові Бенцаруку вдається і працювати начальником юридичного відділу КЕВ, і успішно вигравати тендери у системі Prozorro від імені Академії сухопутних військ, а ще й у робочий час захищати в судах свої довірителів – аферистів, грабіжників і злодіїв. Адже Верховний Суд встановив, що адвокат Роман Бенцарук має схильність до фінансових маніпуляцій із бюджетними коштами.

Ігор ПРІЦАК,

політичний оглядач, спеціально для Leopolis.news

Ярослав ЛЕВКІВ,

приватний журналіст, спеціально для Leopolis.news

Від редакції. Leopolis.news може не поділяти думку авторів, це виключно їх бачення.