logo
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
2 ...

Виступи в Росії та «спорт поза політикою»: як львівський каратист-солдат та депутат від Самопомочі Горуна став ганьбою в Україні

12-08-2021 12:268510

Виступи в Росії та «спорт поза політикою»: як львівський каратист-солдат та депутат від Самопомочі Горуна став ганьбою в Україні
Фото: автора

Днями львівський каратист, бронзовий призер Олімпіади-2020, військовий ЗСУ депутат районної ради від «Самопомочі» Станіслав Горуна вирішив захистити легкоатлетку Ярославу Магучіх, яка обійнялась та сфотографувалась із російською спортсменкою Марією Ласіцкене після змагань у Токіо. І все б нічого, якби не йшов восьмий рік війни з Росією, а депутат Львівської райради вперто не заявляв, що спорт «поза політикою».

Проте, що спорт, як і будь який інший публічний захід не минає без політики яскраво свідчать Олімпійські ігри 1936 року, які приймала гітлерівська Німеччина чи Олімпійські ігри 1980 року в СРСР, які саме через політичну складову бойкотували західні та ісламські країни світу.

Проте львівський каратист Станіслав Горуна вперто не бачить «політики в спорті». І це коли грузинський спортсмен в 2016 році на Олімпіаді в Ріо, перемігши свого суперника-росіянина, демонстративно показав тому прапор на своїй формі, пояснюючи, що сама Росія окупувала його країну. Але для львів’янина виявляється «спорт, мать вашу, поза політикою».

Скандальний допис Горуни та недолуге виправдання

Львівський каратист, бронзовий призер Олімпіади Станіслав Горуна, виправдовуючи  Ярославу Магучіх за фото із росіянкою, яка до слова була довіреною особою Путіна на виборах та лейтенантом поліції в країні, яка окупувала Україну, раптово завив, що «спорт мать вашу поза політикою» і все б нічого, якби сам Горуна не був військовим та депутатом від «Самопомочі».

«Спорт, мать вашу, поза політикою! Спорт це вид діяльності. Для більшості спортсменів національної збірної України це професія і справа життя.  Відчепіться від спортсменів з вашою ****ною політикою.  Спортсмен займається своїм ремеслом. Фотографія на п’єдесталі з суперником або другом це його частина.  П’єдестал це унікальне та виключне місце поваги, яке зводить разом лиш на момент кількох успішних атлетів завдяки їхній роботі над собою і результативним виступам. Не більше не менше. Нема «зради» у фото Магучіх з Ласіцкене», - вважає Горуна.

Після критики Горуни та нагадування йому про те, що в Україні 8 років триває війна, на якій гинуть молоді та талановиті українці, депутат-каратист вирішив недолуго виправдатись, мовляв спорт для нього – це спортзал та робота і ніякої політики.

«Хочу прояснити контекст дискусії, яка розгорнулася в попередньому пості. Своїм дописом я хотів зупинити потік негативу, який пішов на 19-річну Ярославу Магучіх. Насправді мені це вдалось, бо весь негатив перейшов на мене», - написав Горуна.

Станіслав Горуна – поїздки в Росію під час війни, військовий ЗСУ та депутат від «Самопомочі»

Найбільшою іронією в цій заяві є те, що про відсутність політики в спорті говорить політик. Адже саме Станістав Горуна в 2020 році брав активну участь у місцевих виборах в Львові, підтримуючи діючого міського голову Андрія Садового,  та навіть став депутатом Львівської районної ради від «Самопомочі»

Та  і це ще не все Львові скандальний Станіслав Горуна займається у клубі «Юніон». Його тренером є начальник управління спорту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Антон Нікулін.

Окрім цього Антон Нікулін є тренером-викладачем Навчально-спортивної бази літніх видів спорту, працівником ЗСУ

Цікаво також, що свого часу Нікулін активно просував Горуну на посаду голови Львівської обласної федерації карате, застосовуючи при цьому традиційно брудні методи. Та й сам каратист висловлюваннями не гребував.

 

Отже про «відсутність» політики та те, що з обмніматись з окупантами – це нормально говорить військовий, солдат Навчально-спортивної бази літніх видів спорту. Тобто людина, чиїх побратимів ледь не щодня вбивають на фронті ті ж окупанти.

Цікаво також, що свого часу Нікулін активно просував Горуну на посаду голови Львівської обласної федерації карате, застосовуючи при цьому традиційно брудні методи. Та й сам каратист висловлюваннями не гребував.

Але, якщо поцікавитись біографією Станіслава Горуни, вихованця Антона Нікуліна, то тут виявляється, немає нічого дивного. Адже він у 2015 та 2016 роках, коли військові помирали за Україну на фронті, львівський каратист поїхав у Новосибірськ та Москву «на заробітки». Там він провів кілька семінарів, похвалив спортивне майбутнє окупанта.

А у 2020 році він пішов на місцеві вибори у Львові, де вже розказував про свій патріотизм та любов до рідного міста та України. Цинічно, хіба не так?

До слова, Андрій Садовий та його підопічний Антон Нікулін навіть попри гастролі Горуни в Росію у 2017 році не гребували нагороджувати каратиста фінансовою «допомогою» за рахунок львівських платників податків. Про це свідчить публікація на офіційному сайті Львівської міської ради від від 2 серпня 2017 року.

До того ж, підопічний Нікуліна Горуна отримує фінансову допомогу від спортивного клубу Збройних Сил України, Міністерства молоді та спорту та інших організацій. Ну і звісно ж, від Львівської мерії… Вглядає на те, що Нікулін, як заохочення поїздок у Росію, понад 2 роки поспіль щомісяця виділяв по 10 тис. грн свому підопічному Горуні «допомоги». Принаймні про це говорять інсайдерські джерела.

Сумнівно, що Нікулін, як особистий тренер та головний наставник збірної, а такогож керівництво клубу «Юніон», президентом якого є Степан Куйбіда, не знали про гастролі в Росію свого підопічного. Але своїми діями вони фактично покривали поїздки військовослужбовця ЗСУ до країни-агресора у 2015-2019 р.р.

Окрім цього, начальник навчально-спортивної бази ЗСУ Руслан Сеник є кумом головного спортовця Львова Антона Нікуліна. Можливо тому рідний клуб «Юніон» Нікуліна безперешкодно користується спортивним залом Навчально-спортивної бази Міноборони по вул. Грекова. Тому було б дивним, якби керівництво бази не знало про гастролі свого службовця до країни-агресора…

Дивує у цьому випадку і мовчанка щодо скандалу з Горуною Української федерації карате, президент якої «рухівець» Іван Дутчак…

Як коментують дії Станіслава Горуни в «Самопомочі», Львівській міській раді та Міноборони

У «Сампопомочі» на будь-які спроби отримати коментар про дії їхнього однопартійця відмовчуються та рекомендують чекати на офіційну заяву. Чиновник Львівської міської ради та тренер Горуни Антон Нікулін теж не відповідає на телефонні дзвінки.

Натомість міський голова Львова Андрій Садовий вже пообіцяв презерам Олімпіади в Токіо виділити в місті по квартирі. Серед інших помешкання за кошт львів’ян отримає і скандальний Станіслав Горуна. У міській раді те, чи заслуговує спортсмен на такий щедрий подарунок за кошт платників податків після цього, як він принизив гідність українців, наразі коментувати не хочуть. Андрій Садовий теж ігнорує цю тему на своїх офіційних сторінках в соцмережах та не відповідає телефонні дзвінки від журналістів. 

Не захотіла коментувати через брак часу ситуацію щодо свого однопартійця і депутатка Львівської міськради, радиниця Садового Вікторія Довжик. Хоча ще 6 серпня депутати від «Самопомочі» публікували допис, як вони у сесійній залі львівської Ратуші вболівають за Горуну. Ймовірно тоді часу в них було більше.

Заступниця Міністра оборони Анна Маляр навідмінно від львівського політика-каратиста, наголосила ж, що обійматись з окупатами в час війни – це неприпустимо, проте свій висновок вона зробить тільки після спілкування із спортсменами.

«Вірне слідування спортивним традиціям, приміром — фото обіймів зі спортсменами-громадянами РФ, коли вони теж стають призерами, одразу використовує ворог як інформаційно-психологічну гармату, яка демонструє світу, що "їх тут немає". Тобто, необережна поведінка наших спортсменів, яких ми любимо і за яких щиро вболіваємо, може ставати об`єктом інформаційних спецоперацій ворога», - пояснила Анна Маляр. 

Отримує зарплату за службу в ЗСУ, заробляє на політиці та гастролює в країні-агресорі: реакція українців

Навідмінно від млявої реакції Міністрества оборони, партії «Самопоміч» та Андрія Садового, українці бурхливо відреагували на скандал із Станіставом Горуною.

Учасник бойових дій на Донбасі, працівник ліцею Героїв Крут у Львові Тарас Гривул поцікавився у каратиста-депутата, чим він займався, коли хлопці та дівчата захищали Україну. Він наголосив, що Горуна отримує ще і зарплату від України, як нібито «військовослужбовець».

«І так, якщо тобі спорт поза політикою, то не проїдай державні гроші, бо це також політика. Зрештою, ти депутат - це також політика (тепер зрозуміло, чому від «Самопомочі»: там таких манкуртів збирають). Ці «спортсуни», співуни, артисти - вся ця наволоч, замість того, щоб своєю справою займатися, лізе в політику чи коментує державі і міжнародні справи. А по факту бачимо ще один організм, який в голову тільки їсти може. Бо мозку там не залишилося», - наголосив Тарас Гривул.

Львів’янин та волонтер Богдан Масляк же поцікавився, чому каратист пішов у політику, якщо спорт «поза політикою».

«Якого біса ви тоді подалися в депутати? Для вас це бізнес? Чи ви все-таки спортсмен-політик? Так ось, зарубайте собі на носі, пане «спорт поза політикою», Росія - це ворог. Підступний, підлий, безжалісний ворог, який буде використовувати всі доступні засоби та можливості, щоб нас поневолити та знищити, як націю. А з таким ворогом точно, не обіймаються», - наголосив волонтер.

Ветеран АТО Артур Кірєєв наголосив, що поведінка та дії Горуни – це повне дно.

«Зараз фото використовуватиме Росія і казатиме, що "ми же братья". То і є пропаганда, а особа на фото є офіцером Збройних сил України. І цей Станіслав є солдатом Збройних сил України! Як вони їхали на ту Олімпіаду? ЗСУ пишуть, що не треба брататись з країною-агресором і що це може спричинити неабиякі наслідки», - написав Артур Кірєєв. 

Український журналіст Роман Скрипін написав, що в Україні потрібно вводити премію імені Ані Лорак у вигляді балалайки

«Наші «спорцмени» й далі роблять обійми з московітами. До нас знову повзе "мистецький" десант з Улуса. І знов і знов: "Мистецтво і спорт поза політикою!". Ну ок. Поза політикою. Тоді виступай на спортивних змаганнях не під прапором України. Підніми на щоглу свої засрані труси. Врешті-решт, відріж свої геніталії, якими б вони не були. Бо вони - це теж належність до статі. Чітко визначеної статі, нації, народу», - написав Роман Скрипін.

Український спортсмент, депутат Верховної Ради Жан Беленюк, який виборов на Олімпіаді у Токіо золоту медаль наголосив, що спорт таки не поза політикою.

«Спорт глибоко інтегрований у політику – і це зрозуміло будь-якій розсудливій людині. Дуже добре видно, як деякі держави світу не нехтують різноманітними брудними маніпуляціями із використанням спортивних досягнень своїх атлетів задля досягнення якихось своїх політичних цілей. І це дуже прикро», - наголосив Беленюк.

Львівські добровольці ж закликали «Самопоміч» позбавити мандату Станіслава Горуну.

«Почнімо з того, що він регулярний гастролер до Росії. Він відвідував Росію під час війни, проводячи там спортивні семінари, де покращував спортивні здібності росіян. В одному з інтерв’ю російському ЗМІ, він зізнався, що попри війну з Росією він «відкритий для будь-яких пропозицій». Ще раніше він пояснював свої візити в Росію тим, що вважає нашу війну «війною політиків, а не народів». До відома Станіслава - на українській схід приїздять цілком звичайні Івани з Москви, Новасібірска, Краснаярска та інших міст, де він гастролював. Це звичайні Івани, такі ж самі, з якими Станіслав проводив семінари, обстрілювали українських воїнів та вчиняли безліч військових злочинів на нашій землі. Це не Порошенко чи Зеленський стріляються з Путіним десь на сході. Це цілком реальні люди, які добровільно взяли до рук зброю. І всіма своїми вищезгаданими діями, Станіслав всяко легімітизовував російську агресію щодо України. Але найбільше неподобство Станіслава Горуна полягає в тому, що він є діючим членом парії «Самопоміч» і депутатом Львівської районної ради. Іншими словами, діючий політик партії, яка позиціонує себе «проукраїнською» і «проєвропейською», робив все можливе зі свого боку, щоб легімітизовувати російську агресію стосовно України», - написав на своїй сторінці в Facebook Богдан Федун, доброволець окремої зведеної роти «Карпатська Січ».

Жителі Львова та України у коментарях до допису Горуни ж поцікавились, якщо спорт поза політикою, то чому каратист-депутат сам агітував за Садового та заробляє на політиці.

  • «А для чого тоді Ви агітувати за Садового і Самопоміч як майстер спорту? Тут спорт був в політиці? Чи тоді вигідно було «спорт в політиці», - написав Ростислав Галицький.
  • Який ти не розумний. І саме головне, ти навіть не розумієш цього. 8 рік війни. І якщо поруч ворог, то треба його чи бити. А не обійматися», - написав Валентин Ткачук.
  • «Ви цим постом багато земляків розчарували. І суть навіть не в тій фотографії Магучіх з представницею «команди 404», а в вашому накидуванні на московський вентилятор пропаганди от того «спорт поза політикою». Придивіться уважно на коменти - найбільше радісно хлопають в долоньки «ватноголові любітєлі запорєбріка». А про «спорт поза політикою» можливо донецьким, луганським фанатам розповісте? Чи їх командам, які не можуть сім років в рідних містах грати і тиняються по Україні. Або фанатам "Таврії"? Був колись такий футбольний клуб. Або тим ж таки родичам Павла Чубенка? Чи численним спортсменам і тренерам, які відмовились від привабливих російських контрактів через свої переконання?», - написав Павло Калина.
  • «Скажи ж це спортсменам, які загинули в зоні АТО», - зауважив Валерій Рябченюк.
  • «Спорт поза політикою» може бути лише в одному випадку - коли цей спорт поза державним фінансуванням. А брати гроші від однієї держави, і в той же час «яшкатись» з військовими іншої держави, які хочуть її знищити - це по іншому називається», - написав Олександр Кононенко.
  • «Хто ти таке, коли волаєш «праспортвнепалітікі» і ганьбиш цим країну, під прапором якої змагаєшся? Степана Чубенко затримали в окупованому Донецьку через синьо-жовту стрічку. Серед речей – шалик футбольного клубу "Карпати". Цього виявилося достатньо, щоб затримали 16-літнього хлопця. А згодом і вбити. Сталося це 7 років тому – у липні 2014 року», - написала Людмила Гуріна.

Після скандалу львівського політика-каратиста не захотіли урочисто приймати в Києві

За нашими інсайдерськими даними, у Києві для українських спортсменів-олімпійців готували урочистий прийом. Проте там вирішили, що львів’янин Станістав Горуна, щоб зайвий раз не дратував суспільство, поїде одразу в Львів. Однак і львівська обласна влада на «горить» бажанням нариватись на критику та з урочистостями зустрічати скандального каратиста.

Марія Чижевська