logo
24/04
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
2 ...

Корумпований кулак української політики: несекретні матеріали про Кличка

22-02-2022 14:1116309

Корумпований кулак української політики: несекретні матеріали про Кличка
Фото: championat.com

Leopolis.news продовжує нагадувати своїм читачам політичні біографії топових українських політиків. Нещодавно ми писали про лідера «ЄС» Петра Порошенка, ексспікера Верховної Ради Дмитра Разумкова,  ексглаву СБУ часів Кучми Ігоря Смешка, лідера «Самопомочі» Андрія Садового, головного «радикала» України Олега Ляшка. Сьогодні читайте історію про Віталія Кличка. «Непричетний» до політики чемпіон, який свої гроші «заробив сам, а не вкрав у бюджеті», на практиці виявився одним з найнекомпетентніших управлінців, навколо якого постійно розгортаються голосні корупційні скандали.

 

Бандитський слід чемпіона

Минуле Віталія Кличка в 1990-их роках обплутане багатьма туманними версіями та непрозорими чутками, а стартом спортивної кар’єри, як зазначають ЗМІ, Кличко завдячує криміналітету.

Вважається, що у буремні 90-ті Віталій Кличко був дрібним вибивалом у лідера злочинного угрупування кримінального авторитета на кличку «Рибка» (Віктор Рибалко), на службі у якого Кличко вдосконалював мистецтво мордобою. За інформацією низки ЗМІ, пробитися до спортивної слави братам Кличкам допомогли «Рибка» і колишній глава «Нафтогазу України», а потім керівник Держуправління справами (сумнозвісної ДУСі) Ігор Бакай.

За пізнішими розповідями Бакая, між братами Кличками, Бакаєм і «Рибкою» була укладена угода, за якою глава «Нафтогазу» і кримінальний авторитет вкладають гроші в спортивну кар’єру Кличка та шукають йому промоутера, а брати, у свою чергу, повинні довічно виплачувати їм половину з усіх своїх доходів. Подейкували, що «Рибка» тоді виділив 200 тисяч доларів на піар та розкрутку Кличка.

Правда це чи не правда, однак збереглися відеозаписи, де Кличко разом з Рибалком ведуть переговори з американським промоутером Доном Кінгом. А у 2002-му брати Клички навіть агітували за одіозного кучмівського чиновника Бакая на парламентських виборах. Однак їхні поїздки по округу не допомогли і Бакай тоді програв вибори.

Після Помаранчевої революції, побоюючись корупційних розслідувань, Бакай виїхав до Росії, отримав там громадянство, і почав вимагати від Кличка повернути йому вкладені в розкрутку кошти з відсотками – 162 мільйони доларів. Проте у 2017 році Бакай був заарештований в РФ за шахрайство і «вибув з гри».

Доля іншого спонсора Кличка склалася ще більш трагічно. У 2005 році, коли Рибалко прилетів з-за кордону до Києва і заявив, що має намір вимагати з Бакая і братів Кличків свою частку в 40 мільйонів доларів, кримінальний авторитет раптом був розстріляний в центрі Києва за 300 м  від квартири Віталія Кличка. Відтак, Клички більше нікому не були винні гроші, адже з тими, кому вони начебто були щось винні, – сталися різні халепи.

При цьому, публічно Віталій Кличко не спростовує своє знайомство з Бакаєм та Рибалком, але заперечує їхню участь в допомозі старту своєї спортивної кар’єри.

Політична кар’єра Кличка

Водночас, ще під час спортивного зеніту у Віталія склалися теплі відносини з одіозним мером Києва Олександром Омельченком, який був причетний до низки непрозорих схем у Києві та збив у 2009 році автівкою людину. На виборах мера Києва брати Клички також активно агітували за Омельченка.

Власну політичну кар’єру Віталій Кличко починає робити в складі політичного «Блоку Кличка» – об’єднання партій «ПОРА» та «Реформи і порядок» у 2006 році. Однак чемпіон програє боротьбу за посаду мера Києва Леоніду Черновецькому, а партія боксера набирає лише 1,47% голосів і не долає виборчого бар’єру. Проте невеликого успіху Кличко все-таки досяг – став депутатом Київради.

У часи Януковича у пресі з'явилася інформація про переговори Кличка з Партією регіонів щодо зближення та можливих нових виборів мера Києва. Йшлося й про можливу підтримку й призначення Віталія Кличка секретарем чи головою Київської міської адміністрації. Однак переговорники не домовилися, а потім стався Євромайдан, в якому Кличко взяв на себе лідерську роль.

«Давай нах*й бистро на Майдан»

Євромайдан став піком політичної популярності колишнього боксерського чемпіона Віталія Кличка, який став одним з лідерів опозиційних сил. У революційній трійці соратників Кличко мав найвищий рейтинг та найбільшу повагу серед людей на Майдані. Українці не довіряли худорлявому бюрократу Арсенію Яценюку, як і не всі сприймали націоналізм Олега Тягнибока. Натомість Віталія Кличка вважали більш щирим, «ближчим до народу» та були переконані, що свої статки він «чесно заробив, а не вкрав у бюджеті». В українських виборців давно склався хибний стереотип, що начебто непричетні до політики «селебрітіз» зі спорту чи шоу-бізнесу будуть кращими політиками, аніж корумповані бюрократи, які роками сидять на схемах. То ж популярність Кличка та «непричетність до політики» в очах електорату додавали йому рейтингової ваги.

Саме під час вуличних протестів Кличко відзначився фразою «Давай нах*й бистро на Майдан», кинутою до мітингувальників, які хотіли рішучих дій біля Адміністрації Президента у той час, як Кличко закликав до спокою. Нерішучість опозиційних лідерів Кличка, Яценюка і Тягнибока, які не знали, що далі робити з революційним Майданом і тиснули руку Януковичу на переговорах, призвела тоді до загибелі сотні протестувальників.

Саме Кличку доручили зачитати результат переговорів з Януковичем – звернення революційної капітуляції та продовження президенства Януковича на 9 місяців, до моменту, коли мали відбутися дострокові вибори. Однак, всупереч домовленостям Кличка, рішучість народу та небажання терпіти диктатуру, примусили Януковича втікати в Росію.

Після втечі Януковича Кличко хотів балотуватися в президенти, однак вступивши у закулісні перемовини щодо розподілу посад та відчуваючи непевність шансів перемоги, вирішив дослухатися олігархів. У лютому 2014 року Кличко та Порошенко провели таємну зустріч у Відні з олігархом Дмитром Фірташем, який схвалив балотування в президенти саме Петра Порошенка. Таке рішення чемпіона активно підтримав й наближений до Януковича олігарх Льовочкін, якого обвинувачували у розгоні Майдану.

Отож версія про координацію дій партії «УДАР» та клану «РосУкрЕнерго» отримала додаткове підтвердження. Чемпіон зняв свою кандидатуру на користь Петра Порошенка й погодився на крісло столичного мера – понад 60 млрд грн річного бюджету – також ласий шматок.

Чемпіонські «досягнення»

Першим досягненням Кличка на посаді мера була ліквідація залишків барикад і наметів, після Майдану, які залишалися як символ контролю над новою владою. Залучивши бійців підконтрольних батальйонів, намети знесли, а мітингувальників, які жили в наметах, назвали «бомжами і алкоголіками». Кличко навіть заявив, що в таборі на Майдані знайшли гранатомет і російські паспорти.

На посаді мера Києва Кличко так і не відзначився якимись успіхами.  За даними видання «The Economist» 2015 року в рейтингу комфортності міст світу Київ посів 132 місце зі 140. У 2016 році Київ піднявся лише на одну позицію. Такі ж показники українська столиця мала у 2017 році і в наступних роках. Навіть у рейтингу українських міст за рівнем життя та послуг Київ зайняв лише 14 місце! А за індексом заторів столиця України займає третє місце у світі.

Відзначився Віталій й кількома гучними ляпами, які ще раз продемонстрували, інтелект колишнього боксера. Кумедні висловлювання на кшталт «У мене є два заступника. Чотири із них вже місяць лежать в Кабінеті міністрів, яких призначити неможливо» зробили Кличка об’єктом насмішок, героєм мемів та взірцем тупості.

Корупція і відкати

На посаді мера Кличко виявився й фігурантом численних злочинних та корупційних схем, успіх яких не був би можливим без підтримки міської влади. Якщо за часів Порошенка, з яким мера поєднувало партійне партнерство, Кличко не мав проблем з правоохоронцями, то за часів Зеленського на поверхню виплили численні зловживання столичного голови.

Одне з найгучніших – будівництво Великої Окружної дороги, на якій підрядники привласнили бюджетні кошти, а столична влада вирішила  заплатити з бюджету міста майже в три рази більше грошей, ніж планувалося. Поліція навіть відкрила справу, а міському голові колеги почали дорікати в «розпилі» бюджету.

ЗМІ також повідомляють, що завдяки корупційним схемам мера, у тендерах на будівництво перемагають компанії, для яких Кличко був покровителем. Окрім цього, Кличко налагодив вигідну співпрацю з забудовниками, зокрема з Максимом Микитасем – керівником корпорації «Укрбуд», з яким мер спільно літав на приватному літаку.

У травні 2019 року слідчі Головного управління Нацполіції почали досудове розслідування розкрадання бюджетних коштів на будівництві Подільського моста в Києві на суму понад 80 млн грн. Знову ж таки, гроші платників податків крали під носом Кличка.

У червні 2019 року Державне бюро розслідувань та поліція відкрили кримінальне провадження за фактом привласнення 11 млн грн бюджетних коштів на будівництві так званого «Моста Кличка», в ході якого були викриті зловживання, які призвели до масштабних втрат бюджетних коштів.

У липні 2019 року ДБР відкрило два досудових розслідування проти Віталія Кличка за земельні махінації. Підозрілими та непрозорими діями мера стали угоди КМДА з компанією «Роялті Тетрабуд», яка отримала 0,14 гектара громадської землі в Києві.

Того ж місяця суд заарештував нежитловий будинок площею 1 419,3 кв. м, аукціон на придбання якого за дивним співпадінням виграла компанія Володимира Кличка – брата міського голови Віталія Кличка. Справу кваліфікували як  можливе заволодіння майном територіальної громади Києва. А місяцем раніше журналісти оприлюднили схему, за якою брати-чемпіони відібрали будинок у киян для складу і кухні власного готелю «11 mirrors».

У серпні 2019 року НАБУ почало розслідування щодо можливого підкупу голови офісу президента Андрія Богдана. Кличко тоді саме намагався домовитися з новою владою, щоб залишитися на посаді міського голови.

А в жовтні 2019 НАБУ відкрило кримінальне провадження про розкрадання державних коштів Кличком при реконструкції Шулявського мосту, самовільного захоплення земельних ділянок, несанкціонованої забудови та незаконну реконструкцію житлових і нежитлових будівель у Києві.

Не припинилися схеми й з початком пандемії. У розпал поширення коронавірусу Кличко підписує розпорядження про виділення понад 136 млн грн на реконструкцію Пейзажної алеї, що викликало справжню хвилю обурень в Києві. Кличку дорікали: як можна збільшувати вартості реконструкції на 20 млн грн і витрачати бюджетні кошти на другорядні об'єкти, у той час як у місті мільярдні втрати в зв’язку з пандемією? До того ж фінансування був позбавлений цілий ряд важливих інфраструктурних проектів.

У травні 2020 року депутати Київради звинуватили Кличка в багатомільйонній автобусній афері. За словами депутата Київради Святослава Кутняка, цю закупівлю київський голова хотів зробити в обхід тендеру через фірми – «прокладки» і «нагріти» при цьому майже 10 мільйонів євро.

Улітку 2020 року в ЗМІ обговорювали великі розкрадання з міського бюджету мером Кличком і фактично монопольним генпідрядником на будівництво, негласно званим «смотрящим» по Києву Денисом Комарницьким.

Водночас, депутат від «Слуги народу» Гео Лерос (справжнє ім’я Геворг Курехян) оприлюднює матеріали про корупційну змову Кличка з Денисом Комарницьким і його партнером – нардепом Миколою Тищенком. Ім’я Кличка виявляється задіяним у великому корупційному скандалі на мільярди гривень. А депутат Київради Олександр Пабат звинуватив мера Кличка в передачі мільярдів гривень сумнівним фірмам Дениса Комарницького.

У серпні 2020 року депутати Київради виклали на Кличка «транспортний компромат». За словами першого заступника голови постійної комісії Київради з питань транспорту, зв’язку та реклами, депутата Київради Прохора Антоненка, в КМДА вибудувана схема з розкрадання бюджетних коштів з пасажирських перевезень і курує цю схему сам Кличко, який отримує відкати з «сірих» перевізників.

Зрештою, той плачевний економічно-інфраструктурний та естетичний стан, в якому перебуває столиця України під управлінням колишнього боксера, наочно засвідчує професійні господарські здібності Віталія Кличка. А з перерахованих корупційно-кримінальних справ проти київського мера та його друзів стає зрозумілим, що колишній чемпіон або не здатен за 8 років впоратися зі столичною будівельною мафією або сам погруз у непрозорих схемах.

Інтимний бізнес Кличка

На додачу до корупційних скандалів, Кличко не уникнув і скандалів з інтимним підтекстом. Свого часу українців вразила еротична фотосесія братів Кличків в жанрі легкої гей-еротики, на якій спортсмени повністю без одягу, обіймають один одного і позують у відвертих позах, прикриваючись рушниками. Фотографії зроблені в рамках концепції журналу «MAX», орієнтованого на бі- і гомосексуальну аудиторію.

Проте фотосесія з гомосексуальним підтекстом стала не єдиним інтимом, на якому Кличко заробляє.

Журналісти програми «Гроші» з’ясували, що в будинку на вулиці Богдана Хмельницького, де в елітному пентхаусі мешкає мер Києва Віталій Кличко, на першому поверсі і в підвальному приміщенні вже багато років діє публічний дім під вивіскою стриптиз-клубу Rio.

Будинок розпусти правоохоронці не чіпають, знаючи, що до роботи борделів ймовірно причетні мер Кличко та його кум - екс-депутат Артур Палатний. За словами колишнього члена партії «УДАР» Костянтина Бідового у Палатного і мера столиці зібраний відеоархів компромату на політиків і силовиків, які відпочивали в клубі Rio в компанії стриптизерок.

Коли Київ стане вільним?

Ще у 2019 році Володимир Зеленський звернувся до Кабінету міністрів з проханням звільнити Кличка з посади голови КМДА, проте уряд Гройсмана відмовився розглядати відставку.

У підсумку Кличко вийшов сухим із води та залишився й далі керувати столицею, адже за інформацією медіа, за нього попросили. Глава Офісу Президента Андрій Єрмак нібито переконав Зеленського не звільняти Кличка через особисте прохання адвоката тодішнього президента США Трампа Руді Джуліані – фігуранта численних скандалів.

Однак, зміна влади у Штатах та ослаблення позицій корумпованих заокеанських друзів київського градоначальника, створюють можливості для звільнення Києва від недолугого чемпіона-управлінця. А вісім років застою, безгосподарності та корумпованих схем стали наочним доказом електоральної наївності киян, які повірили колишньому боксерському чемпіону з кримінально-корупційним шлейфом.

Катерина ЗАЛІЩЕНКО, для Leopolis.news